Sănătate

Semnele care ne spun că avem prea multe kilograme. Simptomele sunt de obicei confundate

schedule 25 ian. 2024, 09:17

Semnele care ne spun că avem prea multe kilograme. Simptomele sunt de obicei confundate
Foto: Shutterstock

Sărbătorile au trecut, lista cu rezoluții e deja scrisă, așa că a venit momentul să începem dieta sau să facem mișcare. Cel puțin asta ne propunem mulți dintre noi la fiecare început de an. Dar supraponderabilitatea se simte și se vede. Iată care sunt semnele mai puțin cunoscute care ne spun că avem prea mult kilograme. 

Semne care ne spun că avem kilograme în plus

Deși mulți poate știu că sunt supraponderali, o parte dintre cei care au probleme cu greutatea trăiesc în negare, iar semnele acestea îi pot ajuta să se trezească la realitate și să ia măsuri pentru a rezolva problema. 

1. Sforăitul

Sforăitul poate fi un simptom al obezității din cauza acumulării excesive de grăsime în jurul gâtului și a pieptului. Aceste depozite de grăsime pot comprima căile respiratorii superioare, inclusiv nasul și gâtul, scăzând presiunea fluxului de aer în timpul somnului. Deci, gestionarea greutății poate reduce sforăitul și ameliora problemele respiratorii asociate cu obezitatea. 

2. Refuxul gastric

Refluxul gastroesofagian și arsura gastrică sunt deseori asociate cu obezitatea. Kilogramele în plus pot pune presiune asupra stomacului și a sfincterului esofagian inferior, facilitând refluxul acidului gastric în esofag. 

3. Oboseala cronică

Problemele obeze sau supraponderale leagă un nivel scăzut de vitamina D și rezistența la insulă. Mai mult, sunt într-o fază în care corpul acumulează exces de energie sub formă de grăsime, dar, paradoxal, se simt lipsite de energie. Mănânci pentru că nu ai energie, dar nu pot folosi energia pentru că ai rezistență la insulină, care se depune. 

4. Somnolență diurnă

Lipsa de energie, sforăitul, rezistența la insulă și un nivel scăzut de vitamina D, îndeosebi atunci când sunt asociate cu obezitatea, pot duce la somnolență diurnă. Nu e vorba că tragi un pui de somn la prânz, ci mai degrabă nu mai poți funcționa dacă nu dormi puțin. 

5. Vânătăi

Vânătăile și umflăturile pot fi semne asociate obezității din cauza stresului suplimentar exercitat asupra patului vascular. Venele, friabile oricum, sub o presiune crescută a stratului de grăsime, se deteriorează la lovituri altfel neglijabile, ducând la apariția ușoară a vânătăilor, spune doctorul Mihail Pautov pentru Observator.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---