Politic Economic Social

Scade prețul laptelui pentru 6 luni. Ciucă: „Avem soluții pentru sprijinul fermierilor”

schedule 12 apr. 2023, 09:47

Scade prețul laptelui pentru 6 luni. Ciucă: „Avem soluții pentru sprijinul fermierilor”
Foto: Shutterstock

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că „în urma consultărilor cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, de procesatori şi ai reţelei marilor magazine, au fost găsite ”soluţii pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor şi pentru a ajuta piaţa laptelui, cu tradiţie în România”. Așadar, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape. Primele plăți vor fi pentru cererile în valoare de 21,5 milioane de euro depuse de crescătorii de vaci de lapte până la 23 martie. În a doua etapă, „”fermierii vor beneficia de compensaţii în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina”. De asemenea, Executivul, reprezentanţii procesatorilor şi ai reţelei marilor magazine au convenit o reducere a preţului pentru laptele de consum pentru 6 luni. 

Se ieftinește laptele. Prețul scade pentru 6 luni

Șeful Executivului a continuat, marți, consultările cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, de procesatori şi ai reţelei marilor magazine, la întâlnirea de la Palatul Victoria participând ministrul Agriculturii, Petre Daea, reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului, ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ai Consiliului Concurenţei, arată Guvernul, într-un comunicat de presă.

„La nivelul Guvernului şi al autorităţilor statului am făcut în aceste zile propria analiză şi avem soluţii pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor şi pentru a ajuta piaţa laptelui, cu tradiţie în România.
Este important să optimizăm funcţionarea întregului lanţ de producţie şi distribuţie, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român. Grija noastră este ca toţi cetăţenii români să aibă acces la produsele necesare pentru un trai decent", a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Premierul și ministrul Agriculturii au prezentat măsurile de sprijin identificate la nivelul Guvernului. Pentru susținerea fermierilor și a pieței laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape. Primele plăți se vor face din 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Mai târziu, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată. Plățile urmează să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023.

„Guvernul va pune în acord cu realităţile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune aşezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensaţii în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina”, scrie în comunicat. 

Soluții pentru deblocarea pieței laptelui

Totodată, pentru susținerea procesatorilor români din industria alimentară, va fi îmbunătățită și adaptată, în termen scurt, măsura conform căreia procesatorii beneficiază de o primă de 10% din valoarea producției prelucrate în România. Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului.

În plus, pentru a încuraja valorificarea laptelui şi o alimentaţie sănătoasă, Guvernul va extinde şi dezvolta ”Programul pentru şcoli” şi ”Masa caldă în şcoli” începând cu viitorul an şcolar. Astfel, vor fi pregătite proiecte de acte normative pentru acordarea de produse lactate copiilor în fiecare zi în care frecventează cursuri şcolare, şi nu doar de trei ori pe săptămână ca până acum, dar şi pentru actualizarea preţului pachetelor de care vor beneficia copiii şi fluidizarea procedurilor de achiziţie. 

Guvernul pregătește și o creștere a numărului de școli în care se acordă o masă caldă sau un pachet alimentar elevilor. Sursa citată arată că „în urma consultărilor derulate la Palatul Victoria, Guvernul, reprezentanţii procesatorilor şi ai reţelei marilor magazine au convenit o reducere a preţului pentru laptele de consum pe o perioada de şase luni. Această măsura vine în beneficiul consumatorului final şi încurajează cererea pe piaţa laptelui, ceea ce va sprijini implicit fermierii şi procesatorii”.

„Mă bucur că am reuşit împreună să găsim o serie de soluţii care să deblocheze piaţa laptelui. Ştim cu toţii însă că avem nevoie de măsuri pe termen lung. La nivelul Guvernului, lucrăm la un program de dezvoltare a sectorului agricol şi industriei alimentare care să pună în valoare potenţialul României şi să garanteze securitatea alimentară cetăţenilor noştri”, a precizat premierul Nicolae-Ionel Ciucă. Consultările între fermieri, procesatori şi reţelele marilor magazine vor continua la nivelul Ministerului Agriculturii.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9695 RON
0.00350
USD
USD: 4.6078 RON
0.00070
GBP
GBP: 5.8126 RON
0.00410
HUF
HUF: 1.2621 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5409 RON
0.00170
CHF
CHF: 5.1124 RON
-0.02100
Convertor valutar

Rezultat: ---