Rusia a transmis o notă diplomatică Germaniei, cerând recunoașterea oficială a Blocadei Leningradului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial ca genocid, nu doar ca o crimă de război. Ministerul de Externe rus a criticat ceea ce consideră a fi o "manipulare contradictorie" a trecutului de către Germania, subliniind că, deși Berlinul a recunoscut crimele din epoca colonială ca genocid, nu a făcut același lucru pentru atrocitățile naziste împotriva popoarelor Uniunii Sovietice.
În timpul asediului de aproape 900 de zile al orașului Leningrad, actualmente Sankt Petersburg, între 1941 și 1944, aproximativ 1,1 milioane de persoane și-au pierdut viața, mulți dintre civili suferind de foame și frig. Ministerul german de externe a recunoscut asediul ca o "crimă de război teribilă", menționând că guvernul german a subliniat acest lucru în mai multe rânduri și își menține opinia juridică în acest sens.
Citește și:
Reacția României după ce rușii au amenințat că vor bombarda podul Galați-Giurgiulești
Zelenski va participa la summit-ul G7 din Japonia. Oficialul ucrainean va vizita și Hiroshima
Război în Israel, tensiuni în Europa. Cum se împart taberele înaintea ofensivei
Cu toate acestea, Rusia acuză Germania că a plătit despăgubiri doar evreilor victime ale blocadei, considerând această practică ca fiind discriminatorie pe motive etnice. În plus, nota diplomatică rusă menționează că referirile Germaniei la o presupusă soluționare a problemei prin plăți de despăgubiri după război sunt "absolut inacceptabile și neconvingătoare". Germania a justificat tratamentul diferit prin faptul că evreii sovietici au fost supuși unei persecuții speciale din cauza politicii rasiale naziste, iar despăgubirile pentru alte victime au fost incluse în reparațiile de război plătite de Germania după 1945.
Într-un gest umanitar, guvernul german a început să finanțeze din 2019 ajutoare sociale și medicale pentru supraviețuitorii asediului Leningradului. Nota diplomatică a Rusiei vine într-un context în care presiunea diplomatică asupra Germaniei crește, iar acuzația de genocid este considerată mai gravă decât cea de crimă de război, conform Convenției Națiunilor Unite privind genocidul din 1948.
Citește și:
Reacții globale la decesul lui Navalnîi
Zelenski cere ajutor ONU și Turciei, după ce Rusia s-a retras din acordul cerealelor
Aliatul lui Putin cere Rusiei să bombardeze România în locul Poloniei