Social Sănătate

Pacienții români se plâng că CNAS nu mai are bani în conturi. Casa de Sănătate a solicitat bani din Fondul de rezervă

schedule 11 oct. 2023, 12:42

Pacienții români se plâng că CNAS nu mai are bani în conturi. Casa de Sănătate a solicitat bani din Fondul de rezervă
Haelen Haagen / Shutterstock

Pacienții români ar putea scoate bani din propriile buzunare pentru a se putea trata până la finalul anului, deoarece conturile CNAS sunt aproape goale.

CNAS nu mai are bani. Românii trebuie să plătească serviciile medicale din buzunarele proprii

Chiar dacă până la finalul anului au mai rămas două luni și jumătate, CNAS nu mai are bani pentru a acoperi cheltuielile pacienților români. Ministerul Finanțelor nu oferă prea mulți bani pentru acest sector, însă până la sfârşitul anului mai e nevoie de aproape trei miliarde de euro pentru a acoperi serviciile medicale.

Cel mai mult au de suferit bolnavii, pentru că aceștia vor fi nevoiți să își achite integral vizitele la medici, medicamentele și alte servicii medicale. Ministerul Finanțelor oferă doar 10% din necesarul pentru CNAS, iar în ceea ce privește finanțarea programelor naționale de sănătate, rămâne a fi o enigmă.

CNAS evită să răspundă, iar Ministerul Sănătății spune că nu este responsabilitatea lor să se ocupe de această problemă. În schimb managerii de spitale se comportă de parcă nu ar exista nici un fel de problemă.

Unii dintre aceștia au bani în conturi, după cum spune CNAS, însă nu cumpără medicamente. Cel mai probabil aceștia sunt păstrați pentru salarii, având în vedere că este o mare incertitudine legată de finanțare.

CNAS a menționat că a cerut bani din fondul de rezervă și solicită urgentarea rectificării bugetare pentru a putea rezolva cât mai rapid această problemă.

Bolnavii cronici ar fi cei mai afectați de situație. Farmaciile din țară spun că nu mai au medicamente nici pentru copiii cu afecțiuni oncologice, dar nici pentru adulți. Bolnavii aleargă din nou după medicamente, pentru că nu s-a făcut plata nici în farmacii.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---