Externe

Momentul coliziunii între cele două trenuri, în Grecia, cu peste 160 km/h, a fost filmat. Sunt zeci de morți și dispăruți

schedule 02 mar. 2023, 08:35

O cameră de supraveghere a filmat coliziunea frontală între un tren de pasageri și un tren de marfă, de marți seară, petrecut între Atena și Salonic. Impactul, care a avut loc la Tempi, în apropierea orașului Larissa, a ucis și rănit zeci de ooameni. Unul dintre cele mai mari accidente feroviare din Grecia, care s-a soldat cu cel puțin 43 de morți, a fost cauzat de o „tragică eroare umană”, a afirmat premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Între timp, șeful gării Larissa, care se ocupă de semnalizare, a fost arestat pentru omor din culpă și neglijență, iar ministrul grec al Transporturilor a demisionat. Echipele de salvare continuă să caute supraviețuitori. 

Filmarea cu momentul coliziunii între cele două trenuri, în Grecia

În înregistrarea publicată de presa elenă se poate vedea cum marfarul și trenul de pasageri se află pe aceeași linie și circulă cu o viteză de peste 160 km/h. Urmează un impact frontal devastator, apoi o explozie uriașă.

Cine e vinovatul? Date preliminare din anchetă

Accidentul a avut loc, marți, la ora 23:21. Trenul de pasageri IC 62, care transporta aproape 350 de persoane, s-a ciocnit cu un tren de marfă când acesta ieșea dintr-un tunel, după ce a părăsit orașul Larissa. După ciocnire, trei vagoane ale trenului de pasageri au deraiat, iar flăcările au cuprins totul. 

În el se aflau mulți tineri, studenți care se întorceau de la facultate după un weekend prelungit alături de cei dragi. Unii dintre ei sunt dispăruți, fotografiile lor fiind distribuite pe rețelele de socializare de rudele care nu îi găsesc.

Datele preliminare din anchetă arată că trenul de pasageri a ajuns pe linia greșită, din cauza unui macaz care a fost schimbat greșit. Șeful gării Larissa, care se ocupă de semnalizare, a fost arestat pentru omor din culpă și neglijență. Acesta riscă de la 10 ani la închisoare pe viață. În fața anchetatorilor, șeful de gară și-ar fi cerut scuze și ar fi recunoscut greșeala fatală. 


Greșeala șefului de gară din Larissa

Nouă cuvinte ar fi cumulat ordinul dat de șeful de gară din Larissa către conductorul trenului de călători Intercity 62, care ar fi determinat accidentul mortal produs marți, aproape de miezul nopții. Surse citate de Protothema susțin că „din câte am fost informați până acum, șeful de gară le-a spus polițiștilor că a dat ordin de schimbare a căii, care nu a fost implementat de sistem". 

„Având în vedere că incidentul s-a petrecut la aproximativ 25 km de gară și de punctul schimbării căii, dacă șeful de gară și-ar fi dat seama că trenul se mișcă în sens invers, ar fi ordonat ambelor trenuri să se oprească înainte ca acestea să se apropie unul de celălalt”, au adăugat aceleași surse.

Șeful de gară nu ar fi realizat că a dat o comandă greșită și a condus trenul de pasageri pe linia de „coborâre” spre Atena, pe care trenul de marfă 63503 era deja în mișcare. Aceleași surse au transmis, însă, că o cotă de responsabilitate, mai mică, totuși, revine ambilor mecanici de tren, care sunt obligați să discute între ei, pentru că ternurile au GPS. În urma evenimentului tragic, guvernul grec a declarat trei zile de doliu național.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---