Social Externe

Mărturiile românilor implicați în carambolul cu 42 de mașini din Ungaria. „Era panică mare. Se auzeau și țipete”

schedule 13 mar. 2023, 06:31

Mărturiile românilor implicați în carambolul cu 42 de mașini din Ungaria. „Era panică mare. Se auzeau și țipete”
Foto: Captura B1 TV

40 de oameni, printre care 10 copii, au fost răniți în urma carambolului cu 42 de mașini produs pe autostrada M1 din Ungaria, din cauza unei furtuni de praf. Noi avem trei conaționali printre victime. După impact, aproape jumătate dintre autovehicule au luat foc. Iată care sunt mărturiile românilor implicați în accident. 

Mărturiile românilor implicați în carambolul din Ungaria

Autostrada M1, în Herceghalom, s-a transformat într-un cimitir de mașini, în câteva minute, sâmbătă. Accidentul, produs la 30 de kilometri de Budapesta, a fost anunțat prin numărul unic de urgență în jurul orei locale 14:25. Bilanțul arată 40 de victime, între care trei români, au anunțat autoritățile de la București. Unul dintre ei în stare gravă. 

„Maşina de lângă mine explodează. Of, of... Mă doare inima. La inimă mă înţeapă”, a spus o româncă implicată în accident. 
„Ia uitaţi aici, oameni buni, ce este în Ungaria. Ferească Dumnezeu!”, se mai aude pe filmare. 
„Eu veneam liniştit pe a doua bandă, că am intrat în depăşire. L-am văzut în faţa mea. Eu am intrat frumos în depăşire, să-l depăşesc şi numai dintr-o dată am văzut că trage de mine. Dar n-am ştiut de ce trage. Şi dintr-o dată am văzut că se întoarce cu totul. Aşa cum e acum", a povestit un martor român.
„Eram în trecere pe partea cealaltă. Din cauza ciocnirilor, maşinile au luat foc. Oamenii erau toţi afară (n.r. din maşini) şi fugeau care, cum. Am văzut o grămadă de maşini de România”, rememorează un alt martor. 
„Incendiu puternic pe M1. Ard câteva mașini mici, a luat foc și autostrada aici, camioane fărâmate. Totul e blocat aici. Ăsta o fost carambol din cauza prafului”, a spus un român, în timp ce filma.
„Au venit vreo trei elicoptere, au aterizat pe autostradă. Din ce am înțeles, unul a fost grav, pe ăla l-au luat cu elicopterul. Ceilalți, foarte mulți, răniți. S-au ajutat unii pe alții, era panică mare, erau și copii. La un moment dat, ardeau 17 mașini.
„Nu te puteai apropia. Se auzeau și țipete, și am crezut că sunt oameni blocați în mașină, dar nu te puteai apropia mai mult de 50 de metri. Erau niște flăcări... Și sufla vântul foarte tare”, a devoalat un altul. 

Misiunea de salvare a fost urmărită și de Ministerul român de Externe, care a pus la dispoziția celor implicați în carambol un număr de telefon de urgență.

„Autoritățile ungare au precizat că toate persoanele rănite în accident au fost transportate la unități medicale din zonă, identificarea completă a acestora urmând a se realiza după acordarea îngrijirilor medicale de urgență”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

Cum s-a produs carambolul

Autostrada M1 are 171 de kilometri și leagă capitala Ungariei de Austria. Drumul traversează nord-vestul țării vecine, și este folosită de românii care lucrează în străinătate. Carambolul s-a petrecut între localitățile Tatabanya și Budapesta, într-o zonă de câmp în care, spun șoferii, se lucra pământul.

Vântul puternic a ridicat praful și i-a derutat pe șoferi. A fost suficient ca un conducător auto să treacă prin nor și să pună frână. Automobilele din spatele său nu au mai putut opri la timp, iar dezastrul a luat proporții repede.

Mașinile urcate una peste alta au fost numerotate de criminaliști pentru a se putea reconstitui mai ușor filmul carambolului. Anchetatorii au stat toată noaptea pe autostradă în cutare de probe. 

„Vorbim de o furtună cu rafale de vânt de peste 90 de km pe oră. În zonele mai înalte, vântul a bătut chiar și mai tare, am înregistrat rafale și de peste 110 km pe oră”, a explicat Adam Kokai, meteorolog din Ungaria.

Conform specialiștilor meteo, de vină ar fi fost un ciclon, care a traversat regiunea și a ajuns și în vestul României. Din această caută, au fost emise mai multe avertizări de vreme rea. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
0.00010
USD
USD: 4.6567 RON
0.01320
GBP
GBP: 5.7878 RON
-0.01800
HUF
HUF: 1.2649 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5442 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0938 RON
0.02600
Convertor valutar

Rezultat: ---