Social Politic Economic

Guvernul a dat fără să țină cont: 750 milioane lei, într-un an, pentru cazarea refugiaților ucraineni. Aleșii vor acum să schimbe sistemul

schedule 30 mar. 2023, 09:19

Guvernul a dat fără să țină cont: 750 milioane lei, într-un an, pentru cazarea refugiaților ucraineni. Aleșii vor acum să schimbe sistemul
Foto: Janossy Gergely/Shutterstock.com

750 de milioane de lei este suma plătită de Guvern, în ultimul an, unor persoane fizice şi firme care au cazat refugiați ucraineni. Suma a ajuns, în proporție de 90%, la persoane fizice din România, care nu au obligații fiscale pentru banii încasați. Așa a stabilit Guvernul, care acum vrea să schimbe sistemul. Tot aleșii au stabilit să nu existe vreo evidență centralizată a celor care primesc bani, însă primăriile pot face controale.

Guvernul a dat 750 milioane lei, într-un an, pentru cazarea refugiaților ucraineni, fără să țină vreo evidență

După cum a stabilit Guvernul, banii încasați de persoanele fizice, peste 2.000 de lei pe lună pentru o persoană cazată, nu trebuie declarați la ANAF și nu se datorează pentru ei nicio taxă. Tot potrivit celor stabilite de Guvern, nu există nicio evidență centralizată a celor care primesc bani, însă primăriile pot face controale.

Guvernul nu explică pentru interesul cui nu vrea să acorde banii direct refugiaților și preferă să îi dea celor care îi cazează. În multe cazuri, cazarea refugiaților a devenit o afacere profitabilă.

De exemplu, pentru cazarea a patru persoane din Ucraina într-un apartament, se poate trece de venituri de 8.000 de lei pe lună, bani care nu se declară și nu se impozitează, conform Profit.ro. În comparație, o chirie ar fi mult mai mică, iar banii ar trebui declarați la ANAF și taxați.

Sumele pe care le primesc de la autorități cei care găzduiesc cetățeni ucraineni, anume 20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană și 50 lei/z/persoană găzduită pentru cazare, respectiv cheltuieli decontate şi nu un venit pentru care cei care îl încasează, astfel că nu datorează pentru aceste sume impozit şi contribuţii, a transmis, anul trecut, ANAF. Totodată, nu trebuie să depună nici Declarație Unică.

„Până în prezent, în scopul decontării din bugetele lnspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă/lnspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-llfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina a fost alocată suma de 750,07 milioane lei", se arată într-un document.

Primele plăți au fost făcute în aprilie 2022. Până la sfârșitul lunii decembrie, datele disponibile detaliate pe județe și persoane fizice și juridice arată că Guvernul a plătit 591,97 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea ucrainenilor.

Din această sumă, 519,37 milioane de lei au ajuns la persoane fizice și 72,6 milioane de lei la firme. În februarie, Guvernul a mai alocat 158 milioane de lei pentru cei care cazează ucraineni. 

Nu există o bază de date pentru cei care au încasat bani

O bază de date centralizată cu cei care au încasat sume de bani prin acest program nu există, deorece Guvernul nu a considerat că ar fi necesară. 

„Autoritățile administrației publice locale întocmesc situații centralizatoare care cuprind numele și prenumele fiecărei persoane fizice solicitante, numărul cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți, numărul de zile de găzduire, precum și suma solicitată de fiecare persoană fizică, pe baza cărora solicită sumele necesare la inspectoratele pentru situații de urgență județene/lnspectoratul pentru Situatii de Urgență București-Ilfov.

La nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne nu se regăsește o bază de date cu informații referitoare la persoanele fizice/juridice cărora li s-au decontat sume de bani pentru această natură de cheltuieli, legiuitorul neinstituind o cerință expresă pentru o astfel de evidență în sarcina acestei instituții”, potrivit documentului.

Mecanismul care ar putea să prevină fraudele reprezintă posibilitatea primăriilor de a verifica informațiile pe care le primesc în cererile pentru bani.

„Autoritățile administrației publice locale care au primit cereri, prin serviciile sociale, pot efectua verificări privind realitatea informațiilor din cererile depuse de persoanele fizice care gazduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina”, arată statul.

În România, în prezent, potrivit datelor privind intrările și ieșirile din țară, s-ar afla puțin peste 100.000 de cetățeni ucraineni. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---