Social Educație

Elevii din România încă nu și-au primit bursele integral. Transferurile întârzie deja de șase luni

schedule 10 iul. 2023, 12:40

Elevii din România încă nu și-au primit bursele integral. Transferurile întârzie deja de șase luni
Vlad Ispas/Shutterstock

Chiar dacă anul școlar s-a încheiat, elevii încă nu și-ai primit integral bursele. Iulian Cristache, președintele Federației Părinților, a făcut un apel la președinții asociațiilor de comune și de orașe din România.

Bursele elevilor nu au fost transmise integral

Anul școlar 2022-2023 s-a încheiat de curând, însă elevii așa și nu au primit bursele integral. Președintele Federației Părinților, Iulian Cristache, susține că a primit foarte multe solicitări în care se menționează faptul că elevii nu și-au primit în totalitate bursele.

Se pare că în mediul rural situația este și mai gravă, deoarece întârzierile pentru plățile burselor ar fi mai bine de șase luni. Este vorba despre toate tipurile de burse, de merit, de studiu, de ajutor social.

”Luând în considerare dispozițiile H.G. nr. 1.138/2022 pentru aprobarea cuantumului minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, care se acordă în anul școlar 2022-2023, și pentru stabilirea termenelor de plată a acestora, potrivit cărora „bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație„ (art. 1, alin. 2) și „se plătesc la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă” (art. 2);”, se arată în comunicatul Federației Părinților.

Reprezentantul Federației Părinților a mai subliniat că Ministerul Finanțelor a transferat sumele alocate special pentru plata burselor în conturile trezoreriilor locale, iar unitățile administrativ-teritoriale sunt în măsură să retragă sumele necesare și le pot direcționa către școli.

”Vă adresăm rugămintea de a ne acorda sprijinul dumneavoastră, în limita competențelor pe care le aveți, în vederea remedierii aspectelor sesizate și asigurarea acordării burselor tuturor elevilor, conform prevederilor legislației în vigoare”, se mai arată în comunicat.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---