Meteo

Efectele El Nino în România: jumătate de țară e sub cod portocaliu de caniculă

schedule 22 iul. 2023, 08:32

Efectele El Nino în România: jumătate de țară e sub cod portocaliu de caniculă
Foto: Shutterstock

Jumătate de țară este sub cod portocaliu de caniculă. Termometrele vor arăta aproape 40 de grade Celsius în sud. Temperaturi extreme vor fi până aproape de venirea iernii, iar căldura toropitoare de vara aceasta este doar începutul. Anul 2024 va fi și mai fierbinte, avertizează meteorologii. 

Efectele El Nino se văd și în România

Pe nisipurile din Dăbuleni nu poți să calci în miezul zilei. În Baia Mare, fântâna arteziană din centrul orașului s-a transformat în ștrand public, iar la București, în ultimele șapte zile de caniculă, temperatura maximă medie a fost peste 37 de grade Celsius. 

Totul se trage de la El Nino, un fenomen meteo cu originea în Oceanul Pacific. Jumătatea sudică a Europei este sub o cupolă de aer fierbinte, iar temperaturile de foc ajung în valori și în România. Blocajul atmosferic format în spatele cupolei se va menține cel puțin încă cinci zile, spun climatologii. 

În perioada următoare, vremea va fi capricioasă, cu treceri bruște de la caniculă la vijelii. Săptămâna viitoare, termometrele vor urca din nou, în sud, la 40 de grade Celsius, iar ploile vor apărea în nord-vest. Prima săptămână din august ne dă o mică pauză, căci se anunță temperaturi normale. 

El Nino determină creșterea temperaturilor la nivel global, însoțită de secetă în unele părți ale globului, și de precipitații abundente în altele. Va fi prezent până aproape de decembrie, relatează un expert de la Organizația Mondială a meteorologiei. 

„Putem să ne aşteptăm ca El Nino să aducă temperaturi mai mari decât în mod normal până târziu, în a doua jumătate parte a anului, în octombrie - noiembrie", a declarat Michael Sparrow - şeful misiunii de cercetare climatică mondială. 


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---