Ucraina și Republica Moldova îndeplinesc condițiile pentru negocierile de aderare la UE

07 iun. 2024, 15:12
Christophe Licoppe/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
UE confirmă pregătirea Ucrainei și Moldovei pentru negocieri de aderare, așteptând aprobarea statelor membre.

Comisia Europeană a anunțat că Ucraina și Republica Moldova sunt pregătite să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Într-o comunicare transmisă ambasadorilor UE, Comisia a precizat că ambele țări au îndeplinit criteriile necesare pentru a demara acest proces. Decizia finală va fi luată de statele membre ale Uniunii.

Această evoluție vine după ce liderii UE au stabilit în decembrie că negocierile de aderare cu cele două țări vor începe odată ce vor fi îndeplinite anumite condiții, inclusiv lupta împotriva corupției. Ucraina a solicitat aderarea la UE în februarie 2022, iar Republica Moldova a urmat în luna martie a aceluiași an. Georgia, de asemenea, a depus cerere de aderare în martie 2022 și a primit statutul de candidat în decembrie 2023.

Uniunea Europeană a recunoscut oficial Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderare în iunie 2023. Înainte de a începe negocierile, statele membre trebuie să aprobe în unanimitate un plan de desfășurare a acestora. Extinderea UE este văzută ca o modalitate de a consolida influența blocului în fața Rusiei, în contextul conflictului din Ucraina.



Citeste si