Externe

Președintele Klaus Iohannis va participa la Summitul Inițiativei celor Trei Mări la Vilnius

schedule 09 apr. 2024, 11:52

Președintele Klaus Iohannis va participa la Summitul Inițiativei celor Trei Mări la Vilnius
Alexandros Michailidis / Shutterstock
Președintele României, Klaus Iohannis, participă la Summitul I3M din Vilnius, discutând dezvoltarea Inițiativei și conectivitatea regională.

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi prezent joi, 11 aprilie 2024, la Vilnius, pentru a participa la cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M). În cadrul reuniunii, liderii statelor participante vor discuta despre dezvoltarea și adaptarea Inițiativei în contextul regional și global complex, cu accent pe impulsionarea investițiilor și implementarea proiectelor strategice de interconectare în domeniile transport, energie și digital.

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Iohannis va pleda pentru eficientizarea Inițiativei și obținerea de rezultate concrete, în special pentru îmbunătățirea conectivității regionale pe axa Nord-Sud. De asemenea, va sublinia importanța Inițiativei și potențialul acesteia în contextul interesului crescut al statelor din regiune și la nivel global pentru implicarea în platformă.

Un punct important pe agenda președintelui va fi stimularea conectivității cu Ucraina și Republica Moldova, state asociate ale Inițiativei, în urma deciziilor luate la Summitul de la București. Klaus Iohannis va accentua necesitatea întăririi rezilienței regiunii și va evidenția valoarea proiectelor Rail2Sea și Via Carpathia pentru mobilitatea militară și reziliența infrastructurii.

Inițiativa celor Trei Mări oferă o platformă de colaborare între state membre UE și non-UE, cu beneficii pentru calitatea vieții cetățenilor și stimularea cooperării multidirecționale. La Summitul anterior găzduit de România în septembrie 2023, a fost adoptată o Declarație Comună care a marcat un punct important pentru viitorul Inițiativei, inclusiv în ceea ce privește interconectările transfrontaliere și consolidarea instrumentelor financiare ale Inițiativei. În plus, Grecia a devenit cel de-al 13-lea stat participant, iar Ucraina și Republica Moldova au obținut statutul de state asociate, cu actualizarea listei proiectelor prioritare strategice.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---