Ucraina refuză măsurătorile pe canalul Bâstroe. Reacția ministrului Mediului
Ucraina refuză măsurătorile pe canalul Bâstroe, pentru ca noi să vedem dacă au făcut lucrări de lărgire. Navele românești erau deja pregătite, căci Ministerul Transporturilor anunțase că măsurătorile vor începe azi, 15 martie. Reacția ministrului Mediului.
Reacția ministrului Mediului după refuzul Ucrainei de a ne lăsa să facem măsurători pe canalul Bâstroe
Fără acordul Ucrainei nu ne putem atinge de apele lor. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că România a măsurat în 14 puncte, pe secțiunea Chilia, de pe malul nostru până pe cel ucrainean, și nu s-au văzut modificări semnificative.
„Au făcut şi teste la aparatură. Echipajul este pregătit, navele sunt pregătite. După măsurători se face un studiu de debit, care se generează de un sistem informatic complex. Studiul de debit ne poate arăta care sunt vulnerabilităţile pe termen mediu şi lung pentru cele două braţe - Chilia şi Tulcea - în momentul în care sunt probleme, în urma acelor măsurători, cu siguranţă, trebuie să impunem măsuri de nedragare şi de lăsare a naturii să îşi revină. Soluţii sunt, cu siguranţă, vom găsi soluţii cu partea ucraineană bună de compromis pentru a proteja Delta", a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Ucraina va opri dragarea Canalului Bâstroe
Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, a spus, în data de 7 martie, după întâlnirea care a vizat canalul Bâstroe, că ucrainenii s-au angajat să oprească orice fel de dragaj până la clarificarea situației.
Citește și:
> Donald Trump refuză să viziteze Ucraina
„Vestea bună este că Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj pe Chilia şi pe Bâstroe şi am stabilit împreună cu delegaţia Comisiei Europene că activitatea principală de la acest moment se va canaliza către consolidarea canalului Sulina, investiţiile în canalul Sulina în aşa fel încât să creştem capacitatea de tranzit pentru preluarea tuturor navelor care sunt pe clusterul Dunării maritime. (…) Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj, fie el operaţional, de întreţinere sau altă formă”, a declarat Ionel Scrioşteanu.
Specialiştii INHGA contrazic temerile privind scăderea debitelor pe canalele Dunării
Săptămâna trecută, o echipă de specialiști români, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene, au ajuns în Deltă. Conform experților noștri, lucrările de dragare ale vecinilor ar duce la o scădere a debitelor pe canalele Dunării, cu consecințe grave pentru fauna și flora din Deltă.
Citește și:
> Războiul mută Crăciunul. Ucraina îşi mută prin lege Crăciunul de la 7 ianuarie la 25 decembrie
> Fermierii români pun condiții pentru cerealele din Ucraina. Ciolacu amână luarea unei decizii
Datele din teren nu confirmă, cel puțin pentru moment, temerile. Specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au susținut că, față de 2017, debitul apei pe brațul Chilia a crescut.
„Nu există modificări ale braţului Dunării, pe partea comună de frontieră, raportate la ultima măsurătoare care s-a făcut în 2017. Impactul asupra mediului poate fi calculat doar în momentul în care ştim toate detaliile legate de un proiect”, Ionuț Sorin Banciu, Secretar de stat Ministerul Mediului.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.