SUA a aplicat restricții pentru persoanele care dețin pașapoarte maghiare. Care este motivul
SUA a introdus restricții pentru cei care dețin pașapoarte maghiare în cadrul programului Visa Waiver. Autoritățile americane au declarat că Budapesta nu a rezolvat problema vulnerabilității de securitate care a fost semnalată de mai multe ori de Washington.
Interdicții pentru deținătorii pașapoartelor maghiare
Budapesta a amânat un vot în parlament cu privire la aderarea Suediei la NATO și a impus restricții cu privire la drepturile LGBTQ impuse de guvernul naționalist al premierului Viktor Orban. Aceste acțiuni au dus la o tensiune a relațiilor dintre cele două guverne.
Ambasada SUA la Budapesta a menționat că perioada de valabilitate pentru unguri în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă de la doi ani la un an. Ba mai mult, în cadrul sistemului vor fi permise doar vizitele unice, nu și cele multiple.
În perioada anilor 2011-2020, Ungaria a acordat cetățenia maghiară unui număr de aproximativ un milion de persoane, marea majoritate fiind etnici maghiari care locuiesc în țările vecine, "fără să existe măsuri de securitate adecvate pentru a le verifica identitatea", a subliniat ambasada SUA.
Citește și:
> Orban în Kiev: Inițiative pentru Președinția UE
> Patru persoane dintre cele care și-au pierdut viața la granița dintre Canada și SUA erau români
Pașapoartele maghiare, o mișcare politică a lui Orban
Se presupune că acordarea cetățeniei maghiare a fost o mișcare politică a lui Viktor Orban cu scopul de a obține cât mai multe voturi la alegerile ulterioare.
Un înalt oficial guvernamental american a declarat că modificările nu se vor aplica în cazul celor 39 de participanți la Programul Visa Waiver și că acestea sunt "unice pentru Ungaria".
"Există o problemă sistemică, și anume că sute de mii de pașapoarte au fost emise între 2011 și 2020 fără a exista cerințe de verificare a identității", a declarat oficialul.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.