Sfaturile unui medic pentru masa de Paște: „Moderația ar trebui să fie cheia”
Sărbătorile înseamnă reuniuni de familie în jurul meselor îmbelșugate, iar studiile arată că la aceste mese speciale, cum este și cea de Paște, se consumă de trei ori mai multe calorii decât la o masă obișnuită, mulți credincioși făcând exces de mâncare și alcool. Pentru ca starea de sănătate să rămână optimă și după marele eveniment al creștinătății, este important ce și cât consumăm, îndeosebi în cazul persoanelor care au ținut post. Moderația ar trebui să fie cheia alimentației în această perioadă, a recomandat medicul Tudor Ciuhodaru. Iată alte sfaturi din partea acestuia.
Masa de Paște, belșugul început imediat după Înviere. Sfaturile unui medic pentru a trece cu bine peste aceste sărbători pascale
„Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbătorile pascale. În caz contrar, veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi.
Dacă vreţi însă să petreceţi în familie şi nu prin spitale: nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat după slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului", recomandă medicul, într-o postare pe Facebook.
Doctorul a completat că alimentele trebuie introduse treptat, putându-se începe cu friptura de miel, alături eventual de o salată de crudități, asociată unei garnituri de legume la grătar, urmată de o felie de ananas crud, care va ușura digestia.
Citește și:
> Horoscopul lunii Noiembrie 2023: Află ce îți rezervă astrele în această lună!
> Fermierii şi transportatorii, întâlnire cu ministrul Agriculturii
> Horoscopul iubirii 20-26 martie 2023: Află ce îți rezervă astrele!
„Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ',concentrat'.
Consideraţi ,'concentrat' tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă", arată medicul.
Recomandări privind consumul de alcool
Medicul Ciuhodaru recomandă să se asigure o pauză de cel puțin jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita atât senzația de suprasaturație, cât și sindroamele dispeptice.
„Indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos.
Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă.
Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grăsimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică susipiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital", mai îndeamnă doctorul.
„Nu întrerupeți medicația cronică pentru a mânca sau bea în exces”
Tudor Ciuhodaru a vorbit și despre cei cu alergii alimentare, care vor trebui să aibă grijă la tipurile produselor consumate, să aibă la ei medicația de urgență și să se prezinte la spital în cazul erupțiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii.
Citește și:
> Horoscopul săptămânii 24-30 aprilie 2023: Află ce îți rezervă astrele!
> Horoscopul dragostei 27 martie - 2 aprilie 2023: Află ce îți rezervă astrele!
> Horoscopul săptămânii 3-9 aprilie 2023: Află ce îți rezervă astrele!
„Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces. (...) Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grăsimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbări în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să vă luptaţi mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile”, mai recomandă medicul Tudor Ciuhodaru.
Pentru a se evita indigestia trebuie avute in vedere cateva lucruri
- Friptura de miel trebuie consumată cu spanac și salată, deoarece carnea este lipsită de fibre, iar legumele vor contribui la prevenirea problemelor legate de constipație.
- Carnea de miel trebuie să fie gătită pe grătar sau înăbușită, nu prăjită.
- Drobul, pentru a nu afecta sănătatea, ar trebui să fie alcătuit din cel mult două treimi organe și o treime legume verzi, dar și din orez integral.
- Alcoolul se bea după masă, nu înainte. De asemenea, acesta trebuie să fie în cantități mici sau moderate.
- Dulciurile trebuie și ele consumate în cantități moderate și, pe cât posibil, înlocuite cu fructe proaspete.
- Băuturile acidulate nu se beau în timpul meselor, deoarece vor dilua sucul gastric, iar mâncarea nu se va mai digera corespunzător.
- Se recomandă consumul de 2-3 litri de apă pentru o hidratare corespunzătoare.
- Mișcarea este foarte importantă după fiecare masă.
- Cine este bine să fie cât mai ușoară și să nu conțină alimente consistente caloric precum cele de la masa de prânz.
- Alimentele trebuie mestecate suficient pentru a evita balonarea.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.