Semnele care ne spun că avem prea multe kilograme. Simptomele sunt de obicei confundate
Sărbătorile au trecut, lista cu rezoluții e deja scrisă, așa că a venit momentul să începem dieta sau să facem mișcare. Cel puțin asta ne propunem mulți dintre noi la fiecare început de an. Dar supraponderabilitatea se simte și se vede. Iată care sunt semnele mai puțin cunoscute care ne spun că avem prea mult kilograme.
Semne care ne spun că avem kilograme în plus
Deși mulți poate știu că sunt supraponderali, o parte dintre cei care au probleme cu greutatea trăiesc în negare, iar semnele acestea îi pot ajuta să se trezească la realitate și să ia măsuri pentru a rezolva problema.
1. Sforăitul
Sforăitul poate fi un simptom al obezității din cauza acumulării excesive de grăsime în jurul gâtului și a pieptului. Aceste depozite de grăsime pot comprima căile respiratorii superioare, inclusiv nasul și gâtul, scăzând presiunea fluxului de aer în timpul somnului. Deci, gestionarea greutății poate reduce sforăitul și ameliora problemele respiratorii asociate cu obezitatea.
2. Refuxul gastric
Refluxul gastroesofagian și arsura gastrică sunt deseori asociate cu obezitatea. Kilogramele în plus pot pune presiune asupra stomacului și a sfincterului esofagian inferior, facilitând refluxul acidului gastric în esofag.
Citește și:
> Cât costă o noapte all inclusive în Mamaia, Neptun sau Olimp
> Cum protejăm copiii de „bolile școlii”. Semnele care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți
> Horoscopul săptămânii 3-9 aprilie 2023: Află ce îți rezervă astrele!
3. Oboseala cronică
Problemele obeze sau supraponderale leagă un nivel scăzut de vitamina D și rezistența la insulă. Mai mult, sunt într-o fază în care corpul acumulează exces de energie sub formă de grăsime, dar, paradoxal, se simt lipsite de energie. Mănânci pentru că nu ai energie, dar nu pot folosi energia pentru că ai rezistență la insulină, care se depune.
4. Somnolență diurnă
Lipsa de energie, sforăitul, rezistența la insulă și un nivel scăzut de vitamina D, îndeosebi atunci când sunt asociate cu obezitatea, pot duce la somnolență diurnă. Nu e vorba că tragi un pui de somn la prânz, ci mai degrabă nu mai poți funcționa dacă nu dormi puțin.
5. Vânătăi
Vânătăile și umflăturile pot fi semne asociate obezității din cauza stresului suplimentar exercitat asupra patului vascular. Venele, friabile oricum, sub o presiune crescută a stratului de grăsime, se deteriorează la lovituri altfel neglijabile, ducând la apariția ușoară a vânătăilor, spune doctorul Mihail Pautov pentru Observator.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.