Rusia respinge posibilitatea negocierilor de pace cu Ucraina și critică Elveția pentru pierderea statutului de neutralitate
Rusia a anunțat că nu vede posibilități de a negocia un acord de pace cu Ucraina sau de a participa la un summit de pace propus de Elveția, conform declarațiilor ambasadorului rus la instituțiile ONU din Geneva, Ghennadi Gatilov. Într-o conferință de presă, Gatilov a subliniat improbabilitatea unui acord serios cu actualul regim de la Kiev și cu "patronii săi din Occident", referindu-se la președintele ucrainean Volodimir Zelenski și la aliații occidentali.
Gatilov a menționat că Zelenski și-a autoimpus o interdicție de a purta discuții cu orice organism oficial rus și a criticat propunerea de pace a Ucrainei ca fiind un set de ultimatumuri. În octombrie 2022, Zelenski a semnat un decret care declara imposibilă perspectiva negocierilor cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, deși a lăsat deschisă posibilitatea dialogului cu Rusia.
Citește și:
> Putin critică conferința de pace și susține soluții pașnice
> Refuzul președintelui Bulgariei la summitul NATO din iulie
Ambasadorul rus a mai adăugat că o întâlnire între reprezentanți ruși și ucraineni nu ar putea avea loc în Elveția, deoarece Rusia nu mai consideră această țară ca fiind neutră, după ce a adoptat sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei. Elveția a organizat anterior o conferință internațională pentru planurile de reconstrucție a Ucrainei.
În plus, Gatilov a criticat ideea unor țări europene, inclusiv Elveția, de a folosi profiturile rezultate din fondurile rusești înghețate pentru a susține Ucraina, numind aceste acțiuni drept furt de bani. Elveția a blocat 7 miliarde de dolari de origine rusă în cadrul sancțiunilor impuse.
În contextul unui recent atac terorist la Moscova, ambasadorul a ridicat întrebări despre motivele atacului și a sugerat că ar putea exista alte interese implicate. Guvernul rus a acuzat Ucraina și aliații săi occidentali de implicare în atac.
Citește și:
> Rusia sugerează zonă tampon la granița cu Ucraina
> Donald Trump refuză să viziteze Ucraina
> Războiul mută Crăciunul. Ucraina îşi mută prin lege Crăciunul de la 7 ianuarie la 25 decembrie