Rusia respinge cererea de restituire a tezaurului României, invocând datorii istorice
În urma unei rezoluții adoptate de Parlamentul European, care solicită Rusiei să returneze tezaurul României, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a reacționat printr-o postare pe Telegram. Zaharova a afirmat că datoriile României față de Rusia și Uniunea Sovietică ar depăși de 20-25 de ori valoarea tezaurului românesc trimis la Moscova pentru păstrare în perioada 1916-1917. Ea a adăugat că România încearcă să-și rezolve problemele economice pe seama Rusiei, punând pe umerii acesteia "datoriile sale fantomă" vechi de un secol.
Publicația Komsomolskaia Pravda, citând-o pe Zaharova, a menționat că în 1949 Moscova ar fi iertat României aproape toată datoria pentru distrugerile provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Totodată, în 2022, România a solicitat Rusiei plata a 4 miliarde de euro în contul tezaurului său.
Citește și:
> Medvedev contestă cererea UE privind Tezaurul României
> Refuzul președintelui Bulgariei la summitul NATO din iulie
Rezoluția Parlamentului European subliniază că, în ciuda încercărilor de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral. Eurodeputații au descris situația ca fiind un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu, reprezentând o preocupare permanentă pentru societatea românească.
Banca Națională a României a depus la Moscova între decembrie 1916 și iulie 1917 un total de 91,48 tone de aur fin. În plus, alte valori ale Băncii Naționale a României, precum și ale altor instituții românești, au fost depozitate în sala Armelor, la Kremlin.