Primele propuneri după cazul profesoarelor atacate și umilite: percheziții și scannere în școli pentru elevi

11 apr. 2023, 07:17
Foto: Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Se iau în calcul măsuri stricte în școli după ce o profesoară a fost înjunghiată și o alta umilită la catedră. După mulți ani în care violențele școlare au escaladat, ministrul Educației militează acum pentru prevenție. Primele propuneri: percheziții și scannere. 

Percheziții și scannere în școli pentru elevi, după cazul profesoarelor atacate și umilite

În 2022 au fost peste 9700 de cazuri violente în școli înregistrate oficial. Iar înjunghierea unei profesoare de japoneză de un elev într-un liceu din București și umilirea unui cadru didactic într-o școală din Prahova arată că fenomenul a scăpat de sub control. 

„Să avem echipe multidisciplinare. Avem nevoie şi de psiholog, şi de consilier şcolar, şi de poliţişti, şi de cadre didactice. care să aibă competenţele necesare pentru a gestiona astfel de situaţii de conflict. Mai mult pe prevenţie şi mai puţin pe măsuri punitive”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației. 

O măsură preventivă ar fi și paza în școli. În mai multe instituții, profesorii sunt cei care îndeplinesc pe rând rolul de paznic. Și acolo unde nu există un angajat dedicat, este oricum mai mult de formă - o spune chiar ministrul învățământului.

„Nu poate face percheziţie paznicul sau un profesor în şcoală. Trebuie să fie autorităţi care au acest drept, jandarmii, poliţiştii.
Am discutat cu colegii din Guvern, şi cu Ministerul Justiţiei, şi cu Ministerul Afacerilor Interne, să vedem dacă este nevoie de modificări legislative în aşa fel încât, atunci când avem de exemplu o suspiciune de obiect interzis să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens pentru a nu există pericole în interiorul şcolii”, a completat Ligia Deca, ministrul Educației.

Scannerele la intrarea în școli ar fi o altă variantă aflată pe masa Ministerului, dar care însă nu are prea multe șanse de a trece.

„Nu cred că ne dorim să transformăm școlile sau ca în fiecare școală să fie controale ca în aeroport”, a adăugat oficialul din Educație.

Ligia Deca a transmis că lucrează la un protocol între școală, protecția Copilului și Direcția de Siguranță Școlară așa încât să se intervină mai prompt în cazurile de violență în școli. 

Profesoara înjunghiată la liceul Creangă. Elevul şi-a anunţat atacul pe WhatsApp

Elevul de 16 ani, din București, care și-a atacat cu un cuțit profesoara de japoneză pentru că urma un test neanunțat, a fost arestat pentru 30 de zile și este acuzat de tentativă de omor. Procurorii cred că premeditase totul, căci acesta își exprimase intenția înainte de ora de japoneză. Părinții spun că băiatul era deprimat și aveau de gând să îl ducă la psiholog. 

De altfel, dintr-un mesaj de pe grupul de WhatsApp al clasei reiese că băiatul și-ar fi premeditat fapta. Înainte de oră, a cerut aprobarea colegilor ca să ia viața profesoarei de 26 de ani. 

Mesajul transmis de băiat în grupul de WhatsApp al clasei

Atacul a avut loc la un colegiu de top din București, Ion Creangă, unde cea mai mică medie de admitere a fost 9,23. Dascălul debutant, cu doar doi ani de experienţă în învăţământ, a ajuns de urgenţă la spital, dar rănile nu i-au pus viața în pericol.

Conform unor surse, elevul a mărturisit în fața anchetatorilor că a simțit nevoia inexplicabilă să omoare. Polițiștii au cerut imediat o expertiză psihiatrică. Apropiații tânărului spun că acesta era pasionat de animații japoneze violente, care i-ar fi putut determina astfel de porniri. 

Putem vorbi de un cumul de factori, de o neglijenţă, ca să o numesc frumos, în primul rând din partea familiei, a părinţilor, care trebuiau să sesizeze o anomalie în comportamentul acestui băiat” , a declarat Dan Antonescu, criminalist.


Citeste si

Horoscop 11 noiembrie 2023 11 nov. 2023, 04:00