Pachetul de taxe și impozite, blocat. Zegrean, despre contestația la CCR a măsurilor fiscale: „Proiectul nu prea corespunde cu Constituția”

30 sept. 2023, 06:49
Foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

După două luni de discuţii şi negocieri, intrarea în vigoare a noilor taxe şi impozite este blocată. Opoziția a atacat la Curtea Constituțională a României (CCR) pachetul de măsuri fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea. Analișii susțin că demersul este unul politic. Șansele ca judecătorii CCR să întoarcă legile în Parlament sunt mici. 

Fiind fragmentată, opoziția nu a reușit să strângă semnăturile necesare pentru depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului. USR și Forța Dreptei au refuzat să colaboreze cu AUR și au preferat să atace la CCR pachetul de măsuri fiscale. Sesizarea este susținută și de doi liberali. 

„Sunt 46 de pagini de articole de neconstituţionalitate. Sunt 13 articole din Constituţie călcate în picioare de Ciolacu”, a declarat Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt al USR. 
„Văd că cei de la USR întârzie. Îi aşteptăm de 70 de ore. Nu depun moţiune de cenzură. Dau nişte explicaţii nefireşti, la fel ca ideologia partidului. L-am dat jos pe Florin Vasile Cîţu. Nu văd de ce Marcel de la Buzău ar fi mai cu moţ”, George Simion, președintele AUR. 
„Vedem o imposibilitate de a construi o opoziţie coerentă la actualul Guvern din cauza prăpastiei ideologice”, Cristian Pârvulescu, analist politic.

Zegrean, fost președinte al CCR, despre pachetul de măsuri fiscale

Angajarea răspunderii nu trebuie folosită în cazuri extreme, a explicat opoziția. Specialiștii întăresc ideea. 

„Guvernul îşi poate asuma răspunderea pe un proiect de lege. În acest proiect de lege pe care l-au prezentat marţi se modifică vreo 20 de legi, dacă nu mai multe. Ceea ce nu prea corespunde cu Constituţia şi nici cu practica CCR”, Augustin Zegrean, fost președinte al CCR. 

Prim-ministrul Ciolacu, însă, nu pare îngrijorat de demers: „E dreptul lor. Niciodată nu am comentat o decizie a Curții”. 

Noile taxe nu vor intra în vigoare decât după verdictul Curții Constituționale. Din ianuarie 2024, vom da mai mulţi bani pe sucuri, alimente cu zahăr, alcool şi ţigări. Iar cei care vor să-şi cumpere o casă vor plăti mii de euro în plus.

Microîntreprinderile vor da statului taxe de trei ori mai mari, iar companiile - impozit de 1% din cifra de afaceri, dacă impozitul de 16% pe profit reprezintă mai puțin de 1% din cifra de afaceri.

Şi băncile vor vărsa mai mulţi bani la buget, 2% din cifra de afaceri. Guvernul se uită şi în propria curte. Plafonează sporurile, desfiinţează posturi, comasează instituţii, taie voucherele de vacanţă şi indemnizaţia de hrană pentru bugetarii care câştigă peste 8.000 de lei.

După aplicarea acestor măsuri, la buget s-ar strânge 100 de miliarde de lei de la privat şi doar 16 miliarde de la stat. 



Citeste si