Niciun 1 Mai fără mici. Cum au apărut micii în gastronomia românească și de ce sunt specifici zilei de 1 Mai

01 mai 2023, 10:53
Vlad Ispas/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

1 Mai, Ziua Muncii, este sărbătorită cu mult fast de către români. Sfârâie micii pe grătare și curge berea în pahare în această zi. Dar de unde au apărut micii în bucătăria românească și de ce a devenit un produs specific acestei zile?

Micii, nelipsiți de pe mesele românilor de 1 Mai

Micii sunt asociați cu 1 Mai, Ziua Muncii. Pe toate grătarele din România, în această zi sfârâie micii. Se spune că acest produs culinar a fost adus de către turci în România, la fel ca şi sarmalele, chiftelele. Însă românii i-ar fi preluat ca mic tradiţional, iar acest preparat a devenit preferatul de ziua de 1 Mai.

„Ca în orice reţetă culinară se pune problema paternităţii reţetei. Cine a inventat-o? Sunt micii româneşti sau nu sunt micii româneşti. Ei bine, micii sunt şi româneşti, pentru că, la fel ca multe alte reţele, ele au o origine undeva, în orient, dar noi i-am adaptat. I-am pervertit pe gustul nostru. Le-am pus carne de porc, spre deosebire de strămoşii lor orientali. Le-am pus mult mai mult usturoi decât alţii, le-am pus bicarbonat de sodiu, care este, iarăşi, specific românesc” spune Cosmin Dragomir, istoric culinar GastroArt.ro.

Potrivit istoriei, există păreri contradictorii în ceea ce privește apariția micilor în gastronomia românească. Unii specialiști spun că aceștia sunt tradiţionali româneşti, în timp ce alții susțin că micii sunt împrumutaţi de la turci. Cum nu ar fi, micii sunt adorați de români, iar combinația de mici cu bere este regală pentru papilele gustative ale românilor.

„Mititeii se pare că au apărut în Balcani, cu influenţe clar otomane, greceşti. Sunt întâlniţi la noi, sunt întâlniţi în fostul spaţiu iugoslav, în Bulgaria, în Grecia, în diferite forme. I-am adaptat şi noi şi au devenit o mâncare tradiţională. Este cel mai vechi street-food românesc. În toate spaţiile balcanice există tot felul de mituri urbane. În cazul nostru se spune că la hanul lui Iordache, faimos pentru cârnaţii pe care îi prepara pe grătar.”

Cum au apărut micii în România

În România, micii ar fi apărut în secolul XIX într-un han care era denumit hanul lui Iordachi, iar locul era cunoscut pentru cârnaţii delicioşi. Se spune că într-o bună zi, omul a rămas cu multă carne şi fără maţ și a luat carnea şi a pus-o așa direct pe grătar.

În anul 1920 apare și prima reţetă de mici care spune că aceștia trebuie făcuți din carne de vită, trebuie să fie lungi de 7-8 centimetri şi trebuie serviți neapărat cu o halba de bere.

„Ştiu că sunt româneşti, şi la un moment dat au apărut în contextul în care erau cârnaţii care erau la grătar. Şi aşa au apărut micii. Asta e istoria pe care o ştiu eu” spune un bărbat.

În prezent, există o gamă largă de tipuri de mici, combinații diverse cu carne de oaie, porc și vită. Ba mai mult, există și mici din pește, mici vegani pentru persoanele care au renunțat la carne, dar acre au pofta de mici.



Citeste si