NATO vrea ca aliații să fie pregătiți dacă Putin decide să escaladeze conflictul. Ce armament trimite în România

07 mar. 2023, 06:45
Foto: Piotrwoz/Shutterstock.com
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

NATO își întărește flancul estic cu tehnică performantă. Vrea ca aliații să fie pregătiți dacă președintele rus Vladimir Putin decide să escaladeze conflictul. Mai multe arme și vehicule vor ajunge în perioada următoare în România și Bulgaria și vor fi folosite la cele mai mari exerciții ale Alianței Nord-Atlantice de anul acesta. În acest timp, Rusia a reușit să strecoare o navă plină cu echipament militar în Marea Neagră, în pofida sancțiunilor internaționale. Iată ce armament aduc americanii la noi țară.

NATO își pregătește aliații, în caz că Vladimir Putin decide să escaladeze conflictul

Sute de Humvee, elicoptere Black Hawk, camioane de transport militar, tunuri, rachete şi lansatoare de rachete multifuncționale sunt deja în portul Alexandroupolis din nordul Greciei și așteaptă să fie descărcate pentru a lua drumul României și Bulgariei. 

Tehnica militară a ajuns aici din Statele Unite și va fi folosită în două exerciții militare de amploare ale NATO, „Atlantic Resolve 23” și „Defender Europe 23”, care vor avea loc în perioada următoare pe flancul estic. 

Ce armament trimit americanii în România

Humvee este una dintre cele mai populare mașini blindate din lume, care a fost testată în luptă pe dronturile din Afganistan și Irak. Poate avea 15 configurații, printre care: transport trupe și tehnică militară sau serviciu de ambulanță. Humvee poate fi echipat cu lansator automat de grenade sau o mitralieră de calibru 50. 

Și MTV se numără printre vehiculele trimise de NATO în România. Acesta poate transporta o încărcătură de 5 tone, pe toate tipurile de teren și în orice condiții meteorologice. Pe front poate duce de la combustibil, până la tehnică și alte produse necesare soldaților.

Black Hawk, numit astfel după o celebră căpetenie amerindiană, este un elicopter multi-scop, cu o capacitate de 11 pasageri, 2 piloți și 2 comandanți de zbor. Are o autonomie de 2.200 de kilometri şi poate fi echipat cu rachete AGM-114 Hellfire și mitraliere M240 și M134, cât și rezervoare suplimentare de combustibil, pentru zboruri pe distanțe lungi.  

Analist militar: „Este un exercițiu legat mai ales de mobilitate militară”

„Graniţa de Est este avută în vedere de către NATO ca şi operaţie de descurajare, eventual de apărare. Acum vorbim de o operaţie de descurajare. Este un exerciţiu legat mai ales de mobilitate militară. Ce ar însemna mobilitatea militară?
Transportul de trupe, dar mai ales de echipamente grele din America de Nord în Europa sau din Vestul Europei spre graniţa de Est. Europe Defender se desfăşoară numai în România, de data aceasta va fi centrat exerciţiul pe flancul de sud est”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu, analist militar, pentru Observator.

În nord, aproape de statele baltice, amenințate direct de Rusia, tone de tehnică militară americană au ajuns în Polonia, în portul Gdynia de la Marea Baltică. În imagini filmate din dronă se pot vedea sute de vehicule de luptă Bradley, camioane militare, Humvee-uri și alte blindate care vor fi folosite tot pentru exercițiile militare pe care le face NATO pe flancul estic.

„Kremlinul interpretează de fiecare dată o prezenţă a NATO. Este o prezenţă agresivă la adresa Federaţiei Rusie. Ele de altfel sunt mult mai reduse faţă de ce ar însemna o operaţie de apărare pe care NATO ar desfăşura-o pe graniţa de est. Au acest simbol şi de fapt această prezenţă, este prezenţa legată de postura de descurajare a NATO”, a adăugat generalul Bălăceanu.

Se înarmează și Moscova

Un cargobot rus s-a strecurat la adăpostul întunericului în Marea Neagră, cel mai probabil încărcat cu provizii de război. Nava, denumită Sparta IV, a fost încărcată în Siria și a navigat cu o escortă a Marinei Ruse. 

Nu își explică nimeni cum a reușit să treacă prin strâmtoarea Bosfor, prin care Turcia a interzis accesul vaselor militare. Mai mult, cargobotul și compania care îl deține sunt sub sancțiunile guvernului american. 



Citeste si