Măsurile de austeritate intră în vigoare de la 1 mai: salarii înghețate și angajări blocate în sistemul bugetar și interzicerea cumulului pensie-salariu. Cum explică ministrul Finanțelor
Aleșii au elaborat un proiect de ordonanță de urgență prin care vor să reducă cheltuielile. Printre măsurile care vor mai strânge cureaua la bugetul statului se numără înghețarea salariilor și blocarea angajărilor în sistemul bugetar, cât și interzicerea achiziției de mașini și mobilă și a comulului pensie-salariu.
Măsurile de austeritate intră în vigoare de la 1 mai
Proiectul de ordonanță de urgență făcut de Ministerul Finanțelor prevede interdicția de a cumpăra mașini și mobilă. În plus, ministerele vor trebui să reducă și cheltuielile bugetare de la bunuri și servicii cu 10%.
UDMR s-ar fi opus acestei măsuri în discuțiile din coaliție, din cauza riscului de neconstituționalitate. Totuși, liderii politici ar fi găsit o variantă de compromis, anume proiectul de lege, și nu proiect de ordonanță de urgență.
De asemenea, angajările și salariile din sistemul bugetar vor fi înghețate, iar cei care au titlu de doctor vor primi sporul de 50% numai dacă activează în domeniul pentru care au primit acest titlu.
Toate aceste măsuri vor intra în vigoare de la 1 Mai, iar Executivul va aproba proiectul în ședința de Guvern din această săptămână.
Citește și:
> Sindicaliștii din Administrația Penitenciarelor avertizează că vor bloca penitenciarele
> Oficial, Guvernul strânge cureaua
> Se majorează amenzile de circulație de la 1 ianuarie 2024. Cât va costa punctul de amendă
Explicațiile ministrului Finanțelor
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a explicat, joi, la cea mai recentă ședință de Guvern, că măsurile care vor fi luate în buget nu înseamnă că există „o gaură”, ci că măsurile reprezintă o acțiune preventivă pentru a putea crea un spațiu fiscal de intervenție.
„Mă refer aici, de exemplu, la balanța comercială. Dau exemplu de un tip de cheltuieli pe care îl avem în vedere. Este acela de a încerca să introducem lanțurile scurte de aprovizionare pe ceea ce înseamnă cheltuielile pe produse agro-alimentare.
(...) Vor fi câteva elemente în măsurile pe care le-am pregătit și care vor fi prezentate probabil luni sau marți, care să ducă la internalizarea consumului în sensul sprijinirii diminuării de balanță comercială.
Pe de altă parte, sunt elemente care trebuie să ajute la crearea unui spațiu fiscal suplimentar pentru a putea interveni în continuare pentru economie. Ceea ce se introduce acum în sprijinul fermierilor, de exemplu, sunt elemente care vin în dinamică.
Or, cel mai important lucru este să vedem acolo unde se pot face anumite flexibilizări de cheltuieli sau o eficientizare mai bună a folosirii banului public, iar pe spațiul fiscal creat să se poată veni cu astfel de măsuri de sprijin pentru că ceea ce contează este ca economia să funcționeze și să putem să sprijinim în continuare cetățenii”, a spus ministrul Finanțelor.
Oficialul a subliniat că măsurile nu vor fi luate pentru că este austeritate. „Nu este vorba de austeritate, de măsuri care să reducă personal sau să reducă salarii. Nu discutăm aceste lucruri, dar evident o să avem în acest an și reformele din PNRR care vor veni și vor elimina inechități, vor ajusta ceea ce înseamnă situația cheltuielilor, nu înseamnă neapărat o diminuare a valorilor nominale, ci evident intrarea pe șablonul ponderilor în PIB din perspectiva agreamentului pe care îl are România în PNRR cu Comisia Europeană”, a mai spus Câciu.
Citește și:
> Elevii din România, scrisoare pentru Nicolae Ciucă.
Câciu a exclus existența unei găuri în bugetul statului
„Nu există niciun fel de gaură la buget, pentru că s-a folosit acest termen plastic. Nu este o gaură, este o acțiune preventivă pentru a putea crea spațiu fiscal de intervenție în sprijinul cetățenilor și economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice. Asta este ceea ce facem și în contrapondere, și un plan de acțiune pe care instituțiile și le-au asumat, pentru a reveni în zona normală de colectare, așa cum e programul bugetar”, a mai adăugat ministrul.
Executivul trebuie să facă economie de 20 de miliarde de lei, după ce datele bugetare bugetare au scos la iveală că încasările statului din primele luni sunt mai mici decât se prevăzute în construcția bugetului pentru 2023, iar cheltuielile peste prognoză.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.