„Mană cerească”, dar cu iz penal. Procurorii DNA l-ar putea trimite pe IPS Teodosie în spatele gratiilor: de ce este acuzat Înaltpreasfințitul
IPS Teodosie ar putea ajunge în spatele gratiilor. Înaltpreasfințitul este pus sub acuzare de DNA pentru cumpărare de influență, după ce a căzut în ispită la propunerea unui om de afaceri și a fost de acord cu un comision ilegal pentru obținerea unor fonduri pentru biserici. În ancheta Recorder, Arhiepiscopul Tomisului numește afacerea o adevărată „mană cerească”. Marți, înaltul prelat a fost chemat la DNA Constanța și i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect.
Procurorii DNA l-ar putea trimite pe IPS Teodosie în spatele gratiilor
„Asta-i mană cerească cu ce veniţi dumneavoastră”, IPS Teodosie.
Discuția a fost purtată de Arhiepiscopul Tomisului în luna iulie a acestui an cu un presupus afacerist, preot și el, care îi promitea că va obține o sumă importantă de bani de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dar cu o condiție: să-li primească și el partea. Înregistrarea apare într-o anchetă Recorder.
„Mana cerească vine de la Dumnezeu, este curată, este binecuvântată. A spune despre nişte fonduri obţinute pe căi ilicite, prin trafic de influenţă, prin corupţie, mană cerească apreciez că este o blasfemie”, preot.
După ce Înaltpreasfințitul a răspuns pozitiv afacerii, discuțiile s-au purtat în detaliu cu unul dintre consilieri.
Citește și:
> Andrei Baciu a demisionat din funcția de președinte al CNAS
> Florin Cîțu va demisiona din grupul senatorilor PNL, după acuzațiile DNA
„Cu alte cuvinte eu mă duceam, dacă se obţineau banii, să încasez de la societatea care executa lucrările un comision de 20% fără să fac nimic, reprezentând plata mea pentru traficul de influenţă. Mita”, preot.
La scurt timp după anunțul făcut de DNA, Patriarhia a condamnat acest „flagel societal”. În urmă cu trei zile, BOR a făcut publice sancțiunile anticorupție pentru cler.
„Biserica Ortodoxă Română trebuie să înceapă odată pentru totdeauna curăţenia din interiorul sistemului. Investigaţia noastră şi probele DNA se bazează pe mărturia unui preot din interiorul sistemului care s-a hotărât să rupă tăcerea”, Alex Nedea, jurnalist Recorder.
Arhiepiscopia Tomisului a transmis un comunicat de presă în care este susținută nevinovăția Înaltpresfințitului și în care se declară încrederea totală în organele de anchetă.
Citește și:
> Mită în rate pentru un loc la Ministerul Fondurilor Europene
> Poliția de Frontieră explică fuga lui Cherecheș. Primarul a plecat cu un taxi
„Nu are cum să ajungă în judecată niciodată şi asta pentru că acolo discutăm de nişte probe care au fost obţinute în mod îndoielnic, prin provocări mai degrabă”, Adrian Cuculis, avocatul lui IPS Teodosie.
Înaltul prelat este în atenția DNA de mai bine de 14 ani. În 2009, vreme la care era și decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța, a primit 850 de euro pentru a facilita înscrierea unui student.
În anul 2016, a ajuns sub control judiciar pentru că a încercat să obțină fonduri europene cu niște declarații false ale unor terenuri agricole. În 2017 a fost trimis în judecată, iar în 2018 a fost urmărit penal după ce a produs un prejudiciu în dauna APIA de aproape un milion și jumătate de lei.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.