Mafia italiană se orientează către infracționalitatea economică, evitând violența tradițională

07 mai 2024, 11:59
Foto: Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Mafia italiană se concentrează pe fraude economice, cu doar 17 omoruri în 2022, evitând violența și vizând fonduri UE.

Mafia italiană a schimbat strategia, orientându-se către infracționalitatea economică și evitând în mare parte actele de violență, conform ultimelor date oficiale. În 2022, doar 17 persoane au fost ucise de mafie în Italia, o scădere dramatică față de peste 700 în anul 1991. Procurorii italieni au observat o mutare agresivă a mafioților către evaziunea fiscală și frauda financiară, în contextul în care Italia a primit miliarde de euro sub formă de fonduri de relansare economică post-COVID.

Guvernul premierului Giorgia Meloni a identificat recent o fraudă de 16 miliarde de euro legată de schemele de îmbunătățire a locuințelor și analizează posibila folosire abuzivă a unui pachet de stimulare al Uniunii Europene în valoare de 200 de miliarde de euro. Parchetul European (EPPO) a avertizat că amploarea delictelor financiare sugerează implicarea grupurilor criminale organizate, cu aproape o treime din cazurile active ale EPPO în 2023 fiind centrate pe Italia.

Infracțiunile economice sunt adesea bazate pe complicitatea antreprenorilor, iar evaziunea fiscală, o problemă cronică în Italia, a costat finanțele statului aproximativ 83 de miliarde de euro în 2021. Procurorii estimează că implicarea crimei organizate în infracțiunile financiare se ridică la miliarde de euro anual, din care doar o fracțiune este descoperită.

Pedepsele pentru infracțiunile economice sunt relativ modeste comparativ cu cele pentru traficul de droguri, ceea ce face ca raportul risc/recompensă să fie mult mai atractiv pentru mafioți. În plus, legile care limitează timpul disponibil pentru urmărirea penală a infracțiunilor economice permit multor infractori să scape nepedepsiți.

Procurorii italieni subliniază necesitatea concentrării pe legile privind insolvența și falimentul pentru a combate mai eficient mafia, în contextul în care investigațiile financiare complexe sunt îngreunate de lipsa de personal calificat și de procedurile judiciare îndelungate.



Citeste si