Legume otrăvite, vândute de fermieri din Buzău, ajunse din solarii în magazine. Efectele asupra consumatorilor pot fi grave
Câțiva fermieri din Buzău, anchetați acum de polițiști, au vândut legume otrăvite. Au folosit chimicale interzise ca să forțeze roșiile, castraveții și ardeii să se coacă mai repede. Anchetatorii au dus la interogatoriu și un distribuitor de substanțe ilegale, pentru a afla cui a mai vândut otrăvurile. Surse din investigație spun că legumele au ajuns în magazine, dar autoritățile de control neagă acest fapt. Ce efecte sunt asupra celor care le consumă?
Legumele otrăvite, vândute de fermieri din Buzău, ar fi ajuns în magazine
Legume românești stropite cu substanțe ținute secrede de fermieri. Asta poți găsi în multe piețe din București și din provincie. Doi fermieri din Glodeanu Sărat, Buzău, se ocupau de asta. Ei forțau coacerea legumelor cu substanțe toxice, interzise în România.
Polițiștii au făcut percheziții și în Ilfov, la un distribuitor care aducea din străinătate substanțe interzise și le vindea fermierilor.
„204 kg şi 356 de litri de substanţe toxice şi produse pentru protecţia plantelor neomologate printre care 16 kg şi 58 de litri având termenul de valabilitate expirat”, a declarat Ane Mari Vrapciu, purtător de cuvînt IPJ Buzău.
Surse apropiate anchetei susțin că fermierii percheziționați în Buzău vindeau legumele în magazine engross și în supermarketuri, unde erau expuse chiar pe rafturile cu produse bio.
Citește și:
> Sfaturi pentru identificarea roșiilor cu pesticide
> De ce este important să mâncăm sănătos. 5 motive pentru care ar trebui să o faci
> Masa de Crăciun, mai scumpă. Ce legumă va ajunge să coste 15 lei kilogramul de sărbători
Ceea ce îi face pe unii producători să trișeze este concurența mare. Fie folosesc substanțe interzise ca să grăbească coacerea, fie pun substanțe acceptate, dar într-o cantitate atât de mare, încât devin periculoase. Specialiștii în culturi agricole spun că roșiile crescute în ritm natural în solarii apar pe piață la jumătatea lui iunie.
Efectele resimțite de consumatori
De când dă în pârg, o roşie are nevoie şi de 10 zile ca să se coacă în solarii, în sezonul de primăvară. Dacă sunt forţate cu chimicale, pot fi culese şi de pe o zi pe alta. Toxicologii spun că fermierii care folosesc chimicale interzise sau în cantităţi prea mari pot să îşi aibă pe conştiinţă clienţii.
„Dureri musculare, crampe, paralizie, tahicardie, hipertensiune, vedere înceţoşată, cefalee, hipotermie, stop cardio-respirator, depresie, convulsie sau chiar moarte. Riscul este mai mare la copii decât la adulţ”, a explicat Marius Chipurici, toxicolog, pentru Observator.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.