Gerul scumpește primele trufandale de primăvară. Fermier: „50% mai mult decât anii din urmă”
Primele trufandale de primăvară vor fi de două ori mai scumpe din cauza gerului. Chletuielile mari cu încălzirea solariilor se vor reflecta în prețul legumelor. Meteorologii anunță în continuare vreme rea.
Gerul scumpește trufandalele de primăvară
În ultimele nopți, termometrele au arătat chiar și -10 grade Celsius în județul Giurgiu, iar meteorologii anunță chiar și valori de -20 în unele municipii, în noapțile următoare. Drept umare, fermierii au dat drumul la încălzire în solarii.
Căldura funcționează constant pentru ca răsadurile care trebuie să fie pe tarabe în primăvară să nu înghețe. Mai mult, fermierii folosesc și folie dublă pentru a menține căldura, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mari.
„Va însemna 50% mai mult decât anii din urmă. Sigur. Lemnele sunt în jur de 800 de lei, 1000 de lei tona, iar înainte erau 400, 300 și ceva”, a spus Mariana Răducu, fermier, la Kanal D.
„Sub 2,5 lei salata nu cred că ar trebui să fie. S-ar putea să fie 4-5 lei la tarabă”, a completat ea.
Meteorologii au anunțat că temperaturile vor coborî sub 20 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că legumele vor avea nevoie de și mai multă căldură, lucru care se traduce prin prețuri mai mari la raft.
Citește și:
> Inflația a crescut din nou. Ce s-a scumpit cel mai mult
> Revine gerul în România. Temperaturile se vor apropia de minus 20 de grade Celsius
> Circulația tramvaielor din București, îngreunată de gerul cumplit
Și ceapa verde va costa mai mult cu un leu, ajungând la doi lei, iar prețul unei legături de ridichi ar putea ajunge la trei lei.
„Aproximăm o creștere undeva la 10-20% a produselor, în momentul acesta, cauzată de folosirea materialelor pentru încălzit”, a transmis Marian, fermier, pentru sursa citată.
Peste asta se adaugă și costul semințelor, folie și absolut tot ce se folosește în agricultură pentru a păstra legumele vii. Toți acești factori aduc un adaos de preț.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.