Meteo

Când ajunge în România furtuna Isha. În vestul Europei a adus cod roșu de vânt puternic și ninsori abundente

schedule 22 ian. 2024, 07:45

Când ajunge în România furtuna Isha. În vestul Europei a adus cod roșu de vânt puternic și ninsori abundente
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

După ninsori și viscol, gerul a acaparat țara. Temperaturile au scăzut până la minus 18 grade Celsius și odată cu frigul au apărut problemele: mai multe trenuri de călători au stat blocate pe câmp ore în șor după ce șinele de cale ferată s-au rupt. În București, ambulanțele au preluat zeci de oameni căzuți pe gheață. Iar vremea nu se schimbă nici în zilele următoare, căci la mijlocul săptămânii viitoare ajunge în România furtuna Isha. 

Duminică, cea mai scăzută temperatură a fost în oraşul Făgăraş, unde au fost minus 18 grade Celsius. Până şi locuitorii de la polul frigului, obişnuiţi cu gerul, îndură cu greu capriciile iernii. 

Și la Sibiu oamenii au ieșit din case îmbrăcați foarte bine. Și-au găsit mașinile îngropate în zăpadă și strat gros de gheață. 

Dar gerul a provocat cele mai mari neplăceri călătorilor cu tren. La minus 13 grade, șinele de cale ferată de pe magistralele Iași, Brașov și Craiova s-au rupt.

Astfel că mai multe garnituri au avut întârzieri mari. De pildă, trenul de la Brașov a făcut în loc de trei ore șapte până în București. Acesta a ajuns gol în Gara de Nord, fără pasageri, deoarece fiecare dintre ei a ales un alt tren pentru a ajunge la destinaţie. 

Frigul a transformat trotuarele în patinoar

Camerele de urgență au fost pline de oameni care au alunecat pe gheață. „La camerele de gardă ale Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, ieri au fost 71 de prezentări, cu 14 internări. Mai mult de 60% dintre aceştia au fost ca urmare a căderilor pe zăpadă. S-a înregistrat o creştere cu aproximativ 20 de cazuri faţă de zilele anterioare”, Bogdan Oprița, medic Spitalul Clinic de Urgență București. 

Vine furtuna Isha în România

La mijlocul săptămânii viitoare, în România va ajunge furtuna Isha care face deja ravagii în vestul Europei, unde mai multe țări sunt sub cod roșu de vânt puternic. 

„Dimineţile şi nopţile vor fi în continuare reci pentru această perioadă. Chiar ger, valori care scădea la minus 10 grade Celsius în partea de Centru, de sud a ţării. După care, pe partea de nord şi pe partea de est, valorile din timpul nopţii să mai crească usor şi să iasă din limita gerului”, Radu Ilea, meteorolog ANM, potrivit Observator. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---