Expertize din dosarul Ferma Dacilor: anchetatorii au aflat de unde a pornit incendiul. Administratorii pensiunii știau de „bomba cu ceas”
Incediul de la Ferma Dacilor a pornit de la un televizor instalat la mansarda pensiunii, pe care copiii l-ar fi folosit până spre dimineaţă pentru jocuri video, potrivit expertizelor din dosar. Ancheta arată că patronul complexului turistic ar fi montat de șapte ori mai multe panouri fotovoltaice decât trecuse în acte și s-ar fi acoperit cu documente false. Cornel Dinicu rămâne în continuare după gratii, iar administratorii în arest la domiciliu.
Ferma Dacilor a ars de la un televizor, spun anchetatorii
Incendiul a pornit de la un televizor care era în priză în sufrageria din mansardă. Aproape de ora 05.00, după multe ore în care fusese folosit continuu, aparatul a scos fum și s-a aprins. Alte aparate electrice, lăsate nesupravegheate, au contribuit la declanșarea tragediei.
Anchetatorii susțin că scânteia a fost însă neglijența criminală a administratorilor complexului turistic. Totul s-a întâmplat cu ajutorul funcționarilor din Primăria Gura Vadului, care au știut de nereguli, dar au închis ochii.
Și neregulile nu se opresc aici. Chiar dacă se plângea că firma de electricitate nu îi mărește instalația electrică potrivit nevoilor pe care le are pensiunea, Cornel Dinicu a încercat să devină prosumator.
Citește și:
> Cornel Dinicu, în lacrimi la reconstituire. Ce vor lua experții pentru analiză de la Ferma Dacilor
> Ferma Dacilor, ridicată și fără autorizație de construcție. De ce nu a fost primarul în control
> Încă o reținere în dosarul Ferma Dacilor. Ce suspectează procurorii
Procurorii spun că patronul de la Ferma Dacilor ar fi montat de şapte ori mai multe panouri fotovoltaice decât trecuse în acte. Instalația îi permitea cel mult 23 de dispozitive, iar Cornel Dinicu a pus 150. Afaceristul ar fi cumpărat panourile de la un prieten din Suedia și ar fi plătit pentru ele în jur de 15.000 de euro.
O firmă din București a montat panourile la pensiune și le-a trecut în acte pe toate cele 150. Când furnizorul de electricitate i-a pus în vedere că instalația de la fermă nu poate suporta atâtea dispozitive, cifrele au fost reduse imediat, din pix.
Pentru a acoperi urmele, în procesele verbale au fost trecute datele unei firme din Timiș, despre care procurorii susțin că nu are nicio legătură cu Ferma Dacilor.
„Dacă eu am o racordare la reţeaua de distribuţie cu o putere de 8 kw este supradimensionată o instalaţie de 60 de kw, atunci când am soare şi produc, produc mai mult decât pot absorbi”, a explicat Cornel Bodea, specialist în energie, pentru Observator.
Cornel Dinicu insistă în continuare că la mijloc este vorba de o mână criminală și a cerut chiar și testarea poligraf a mai multor martori din dosar. Patronul afacerii din Tohani și cei doi administratori au ajuns luni din nou în fața instanței.
Citește și:
> Prima ipoteză în cazul incendiului de la Ferma Dacilor
> Șeful ISU Prahova a fost demis de Raed Arafat, în urma tragediei de la Ferma Dacilor
> Anchete în Gorj. 170 de oameni au și permise auto, și certificate de nevăzători
Pentru prima dată de la incendiul în care au murit opt oameni, după ce și-a îngropat cei doi fii și soțul, partenera bodyguardului Lucian Ene a stat de vorbă cu procurorii. Cornel Dinicu rămâne după gratii și administratorii în arest la domiciliu.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.