E sigur să bei apă de la robinet în România? ICA a testat de mai multe ori apa de reţea
Românii se încred din ce în ce mai puțin în apa de la robinet. Doar trei din zece consideră apa de la rețea sigură pentru consumul lor și al apropiaților. Testele, însă, îi contrazic pe cei sceptici. În cele mai multe zone din țară, apa este bună de băut.
Apa de la robinet din România este bună de băut, spun specialiștii
70% dintre români evită să bea apă de la robinet, arată un studiu. Aproape jumătate dintre ei dau bani pe apă îmbuteliată din comerț sau filtre. Totuși, specialiștii susțin că apa din rețea este foarte bună și de calitate.
„ICA a testat de mai multe ori apa de reţea. Apa de reţea este perfect potabilă, este foarte bine ţinută sub control de către producătorii de apă. Apa de reţea este sigură”, a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară.
Datele arată că 80% dintre români folosesc apa de la robinet pentru igienă personală sau pentru gătit. „Vă recomand să beţi liniştiţi apa de la robinet, chiar dacă mai miroase a clor. Faptul că mai miroase a clor înseamnă că nu am microorganisme. Microorganismele ne omoară, nu clorul din apă”, a declarat Gabriel Racoviţeanu, Facultatea de Hidrotehnică, pentru Observator.
Citește și:
> Prețurile din aeroport au scos-o din sărite pe Lidia Buble
> Sebastian Dobrincu vrea să își întemeieze o familie cu Ioana Ignat
Un somelier de apă minerală vine cu o altă variantă: „Conductele au contaminanţi şi metale grele şi vă enumăr câteva: plumb, mangan, cupru, zinc, nichel. Ce nu se ştie, este că prin fierbere doar clorul se evaporă, devenind un gaz. Apa de reţea este responsabilă pentru 20% la expunerea totală la plumb la adulţi +60% la bebeluşi şi copii”, a declarat Claudia Benea, specialist în hidratare.
Mai bine de 46% dintre români cheltuie lună de lună între 21 și 100 de lei pe apă sau soluții alternative apei de la rețea. Experții ne recomandă să urmărim certificările pentru a alege filtrul potrivit.
„Trebuie să atragem atenţia asupra calităţii acelor filtre. Şi acolo, noi am testat şi am văzut că anumite filtre pot contamina apa, nu filtra propriu zis. Adică o filtrează pentru nisip, dar o contaminează cu o sursă de sulfuri”, a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară.
„Este o creştere semificativă în ultima perioadă. E o cerere destul de mare pe filtrele care incroporate şi partea de osmoză, deci nişte echipamente mai profesionale”, a declarat Andrei Miu, şef raion retailer bricolaj.
Orașul din România cu cea mai bună apa de la robinet
Un oraș din România are apă la robinet care poate fi consumată fără probleme, cel puțin așa susține cunoscutul medic Mihail Pautov. Doctorul a postat pe rețelele sociale o înregistrare video prin care explică faptul că apa de la chiuvetele din București este bună de băut.
Citește și:
> Gabriela Cristea și Tavi Clonda, vacanță de coșmar în Grecia
> Citate despre viață. Cele mai frumoase citate despre viață care te vor motiva și inspira
> Ce amendă trebuie să plătească George Buhnici, după "scandalul vergeturilor"
„În majoritatea orașelor din țară, apa este verificată de DSP care ia probe în fiecare zi și face analize. Iar cel puțin apa din București este calitativă. Putem să bem această apă fără nicio problemă. Ceea ce este, uneori, într-adevăr problematic este că țevile din bloc nu sunt verificate și pot fi vechi, pot conține rugină și alte sedimente care pot veni prin robinetul nostru în apă.
Aici am o soluție: eu folosesc o cană de apă (nr – vedeți în video). Are un principiu foarte simplu. În interiorul acestei căni este un filtru. El are multe minerale și straturi de nisip fin care pur și simplu opresc rezidurile, opresc rugina din apa de la robinet, iar la final ai apă pură, ca de izvor”, a explicat medicul Mihail Pautov pe TikTok.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.