DNA, recurs în casație împotriva deciziei prin care Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de condamnări
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a introdus la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) o cale extraordinară, recursul în casație, împotriva deciziei prin care Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de condamnări ca urmare a prescrierii faptelor, în legătură cu finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009.
DNA a făcut recurs în casație împotriva deciziei prin care Elena Udrea şi Ioana Băsescu au scăpat de condamnări
Conform portalului Instanţei supreme, acţiunea a fost depusă la instanţă pe data de 8 august, însă, pentru moment, dosarul nu a fost înregistrat.
DNA vrea să obțină astfel anularea hotărârii instanței supreme din 11 iulie, atunci când s-a dispus încetarea procesului împotriva celor Elenei Udrea și Ioanei Băsescu, pe motiv că faptele s-au prescris, chiar dacă magistrații au constatat că există dovezi care ar atesta vinovăția lor.
Acţiunea introdusă de procurori se întemeiază pe decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care oferă posibilitatea judecătorilor români să nu aplice două decizii ale Curţii Constituţionale şi o hotărâre a Instanţei supreme privind prescrierea pedepselor, dacă prin aceasta se încalcă dreptul UE.
Citește și:
> EURO 2024: România s-a întors în fotbalul mare. Ianis Hagi calcă pe urmele tatălui său
> Elena Marin s-a despărțit de logodnicul ei
> Ce promisiune i-a făcut Dan Negru regretatului Benone Sinulescu
Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de condamnări
În data de 11 iulie, Instanța supremă a dispus încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea pe motiv că faptele s-au prescris, fiindu-i anulată o condamnare de 8 ani primită la instanța de fond.
În același dosar, Înalta Curte a dispus încetarea procesului penal și în cazul Ioanei Băsescu, care avea o condamnare de 5 ani pentru instigare la delapidare și spălarea banilor.
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fost condamnată, în 2 martie 2021, de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu la cinci ani de închisoare, în dosarul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009.
În același dosar, Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, a fost achitat. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon a fost condamnat atunci la 4 ani de închisoare pentru luare de mită, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia a primit 6 ani de închisoare, iar Ioan Silviu Wagner, director general al Oil Terminal, acuzat de delapidare, a fost condamnat şa trei ani de închisoare cu suspendare.
Citește și:
> Război în Israel, tensiuni în Europa. Cum se împart taberele înaintea ofensivei
> Accident teribil în Prahova. Două persoane au murit, iar alte trei au fost rănite
> Horoscopul săptămânii 18-24 septembrie 2023: Află ce îți rezervă astrele!
Ioana Băsescu și Ioan Silviu Wagner erau obligați să achite suma de 119.000 de lei către SC Oil Terminal. Tot atunci, instanța a menținut măsura asiguratorie instituită asupra bunurilor deținute de Ioana Băsescu.
Instanța a hotărât să fie confiscate de la Enla Udrea sumele de 691.029,63 lei şi 918.864 lei ce au făcut obiectul luării de mită, precum şi suma de 305.118 lei.
Totodată, menținea măsura asiguratorie instituită asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea acesteia. DNA a cerut o condamnare de 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea și 15 ani de închisoare pe Ioana Băsescu.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.