Asasinarea compozitorului Ioan Luchian Mihalea. A avut o moarte trasă la indigo cu a mamei sale
Asasinarea artistului Ioan Luchian Mihalea, un omor care a revoluționat societatea românească, a șocat întreaga țară în 1993. Îndrăgitul compozitor, solist și dirijor al grupului Song a fost găsit strangulat în apartamentul său din cartierul bucureștean Drumul Taberei. Filmul sângeroasei crime, o informație prost gestionată și o temă pentru care societatea nu era pregătită atunci: homosexualitatea. „Cazul Mihalea” a deschis Cutia Pandorei din care a ieșit la iveală fenomenul gay de la noi din țară, pedepsit în vremurile de mult apuse cu închisoarea. Ce a însemnat pentru România moartea lui Ioan Luchian Mihalea? Detalii, mai jos.
Detalii despre asasinarea compozitorului Ioan Luchian Mihalea
Ioan Luchian Mihalea ( născut în 15 decembrie 1951, la Ocnele Mari, Vâlcea), sau Oanță, așa cum îi spuneau prietenii, a fost asasinat în apartamentul său din București, în cartierul Drumul Taberei, în data de 29 noiembrie 1993, la 41 de ani, de către doi indivizi pe nume Nelu Florian Gavrilă, zis Bobiță, și Ionel Păun, scopul crimei fiind jaful.
De la Revoluție încoace, a fost primul și ultimul asasinat în care o personalitate de talia lui Mihalcea a fost omorâtă. Înainte, de la război până în 1989, doar uciderea cântăreței Mihaela Runceanu, petrecută în circumstanțe similare, a mai stârnit o asemenea vâlvă. Una dintre diferențe, poate cea mai importantă, totodată și cea mai tristă, este că dacă șlagărele Mihaelei Runceanu mai sunt cântate și azi, numele lui Ioan Luchian Mihalea a fost uitat, cât și peste cântecele formației „Song”, a cărui fondator a fost.
Citește și:
> Asasinatul primarului Brigitte Garcia zguduie Ecuadorul
> Cine este femeia care ar fi plănuit asasinarea lui Zelenski
Toate dintr-un singur motiv. Odată cu trecerea sa în neființă, s-a aflat cel mai mare secret din viața interpretului: Ioan Luchian Mihalea era homosexual, iar unul dintre asasini îi fusese partener. Atunci, societatea românească nu era pregătită pentru o astfel de informație.
Dincolo de crima în sine, „Cazul Mihalea” a deschis prima discuție publică despre folosexualitate, în 1989. Victima, fiind celebră, a plimbat subiectul prin toate cotloanele țării.
La acea vreme, articolul 200 din Codul Penal rămăsese nemodificat față de forma sa din 1964, astfel orice relație de tip homosexual se pedepsea cu închisoare cu executare.
„Cazul Mihalea” a ajutat la modificarea articolului 200
„ «Cazul Mihalea», dincolo de crimă, a deschis o serie de tot felul de subiecte care n-ar fi ajuns de interes național dacă n-ar fi fost vorba de o victimă atât de cunoscută”, a declarat jurnalistul Alecu Racoviceanu.
„A fost pentru prima oară când în România, după Revoluție, a apărut o ruptură de înțelegere pentru oamenii obișnuiți. Înțelegerea mecanismului prin care s-a produs asasinarea lui Oanță – așa cum îi ziceau apropiații lui Mihalea – chiar dacă acesta era cunoscut poliției a șocat opinia publică și, mai târziu, a ajutat la modificarea celebrului articol 200 și, în final, la abrogarea sa”, explică ziaristul veteran.
Și tot dat fiind că publicul larg nu era dispus să accepte o discuție despre orientarea sexuală a unui colos precum Mihalea, acesta a căzut în uitare, nu ca în cazul Mihaelei Runceanu, care a avut un sfârșit asemănător, dar a cărui caz îi lipsea componenta gay.
Citește și:
> Zelenski îl destituie pe șeful securității după complot
Filmul crimei - o informație prost gestionată
„Bobiță, cum i se spunea lui Nelu Florian Gavrilă, avea o relație cu Mihalea. În casă s-a găsit o fotografie a lui. El a declarat, la un moment dat, că-l adusese pe Ionel Păun, celălat criminal, să i-l prezinte pe post de «trufanda» și că Mihalea le-a vorbit urât, ca să-i dea afară din casă, și că atunci le-a sărit cumpătul și s-au luat la bătaie.
Încercau să ascundă premeditarea. L-au lovit cu pumnii și letconul și, apoi, temându-se că se vor da de gol, au luat un cablu de alimentare de la un video sau televizor. i l-au înfășurat în jurul gâtului și l-au strâns sugrumându-l pe Mihalea apăsându-l pe piept cu talpa bocancului. Pentru că n-aveam discernământul informațiilor care pot sau nu pot fi furnizate publicului am scris, după câteva zile, de urma de bocanc. Criminalii au citit și și-au ars bocancii…”, și-a adus aminte Alecu.
Citește și:
> Autoritățile ruse îl vizează pe Oleg Navalnîi
> Discuții SUA, Germania, Rusia: schimb Navalnîi cu asasin
> Parlamentul European acuză Rusia pentru moartea lui Navalnîi
Asasinii, prinși după 44 de zile
Cei care l-au omorât pe Mihalea au fost prinși după 44 de zile de la comiterea crimei. „Au fost prinși extraordinar de repede, având în vedere cât de puține urme au lăsat și că relația dintre «Bobiță» și Mihalea era ascunsă de amândoi”, a mai povestit ziaristul.
La reconstituirea crimei, presa a scris că aceștia păreau „drogați”. Procurorul care ancheta cazul era cunoscutul Marian Nazat, care a devenit ulterior un avocat de succes de drept penal.
Nelu Florian Gavrilă și Ionel Păun, condamnați l închisoare pe viață, au fost eliberați, autoritățile considerând că aceștia și-au ispășit pedeapsa. Garvilă este în libertate din 2015, iar Păun din 2016.
Cântece
- Iac-așa - Grupul Coral Song
- Zamfira - Grupul Coral Song
- Sârba pe loc - Grupul Coral Song
Guantanamera - Cântec Cubanez - Grupul Coral Song- Sârba în căruță - Grupul Coral Song
- Lugojana - Grupul Coral Song
Citește și:
> NATO va participa la modernizarea Bazei Aeriene Câmpia Turzii
> Prăbușirea dronei americane din Marea Neagră. Rusia, despre cauza incidentului
> Incident în Marea Neagră: un avion rusesc a lovit o dronă Reaper a SUA; Moscova neagă
- Ciobănașul - Muzică de colecție, volumul 33
- Frumoasă Stăpână A Vieții Mele - Grupul Coral Song
- Floare De Cireș - Grupul Coral Song
- Cucul - Muzică de colecție, volumul 33
- Cine iubește și lasă - Grupul Coral Song
- Suita corală din Țara Oașului - Grupul Coral Song
- Katiușa - Grupul Coral Song
- Guantanamera - Muzică de colecție, volumul 33
- Stea și lună nouă - Grupul Coral Song
- Pe Cărare Sub Un Brad - Grupul Coral Song
Filmografie
- Eu, tu, și... Ovidiu (1978)
- Mireasa din tren (1980)
- Pădurea nebună (1982)
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.