Alex Ştefănescu, marcantă personalitate a culturii române, a încetat din viaţă la 76 de ani

26 feb. 2024, 09:29
https://pixabay.com/photos/candle-light-candlelight-flame-2038736/
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Alex Ştefănescu, critic și istoric literar proeminent al culturii române, a decedat la 76 de ani, lăsând o operă vastă și apreciată.

Criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu, o figură emblematică a culturii româneşti, a decedat la vârsta de 76 de ani. Vestea tristă a fost confirmată de mai multe personalităţi din lumea culturală şi literară a României, printre care criticul Daniel Cristea-Enache şi directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil-Ştefan Niţulescu.

Născut pe 6 noiembrie 1947, la Lugoj, Alex Ştefănescu a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română din cadrul Universităţii din Bucureşti şi a avut o carieră prolifică în presă şi literatură. Membru al Uniunii Scriitorilor din 1977, Ştefănescu a activat ca redactor la diverse publicaţii şi a fost redactor-şef la revista "România literară".

Autorul a publicat numeroase volume de critică şi teorie literară, antologii, proză şi publicistică, fiind recunoscut pentru contribuţiile sale valoroase în domeniul literaturii române. Printre lucrările sale se numără "Preludiu", "Jurnal de critic" şi "Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000", pentru care a primit distincţii prestigioase, inclusiv de la Uniunea Scriitorilor şi Academia Română.

De asemenea, Alex Ştefănescu a fost apreciat pentru activitatea sa în televiziune, realizând emisiuni culturale premiate. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a subliniat contribuţia lui Ştefănescu la promovarea culturii şi credinţei creştine, acordându-i mai multe distincţii ale Patriarhiei Române.

Pierderea lui Alex Ştefănescu lasă un gol în lumea culturală românească, fiind comemorat de colegi şi admiratori ca un om de o erudiţie şi sensibilitate remarcabile, cu un simţ al umorului care îl făcea fermecător. Opera şi moştenirea sa culturală rămân ca un testament al dedicării sale faţă de literatură şi cultură.



Citeste si