A plecat și singurul tractor care mai protesta în Piața Constituției. Azi, miniştrii Agriculturii din Uniune se vor întâlni pentru noi discuţii

23 ian. 2024, 07:34
Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

A plecat și singurul tractor care mai protesta în Piața Constituției din București, în a 13-a zi de protest. Dar fermierii și transportatorii spun că nu renunță la proteste, iar hotărârea lor a scurtat vacanța senatorilor. Ședința extraordinară s-a transformat într-un scandal în toată regula, iar ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură. 

„Pentru cerealele din Ucraina, o dată, după aia pentru asigurări, că au crescut. Impozitul iar a crescut foarte mult. Şi un suc la magazin e 15 lei, de la 7 lei cât era odată”, a spus Cătălin Vanciu, protestatar. 
„Subvenţiile noastre sunt mult mai mici ca subvenţiile din Europa”, a declarat George Iacșa, protestatar. 

Între timp, oamenii primesc promisiuni și sancțiuni: prețuri mai mici la RCA, carburanți, pascări. 

„Nemulţumirea noastră e că am început să primim amenzi, toţi cei care am participat la protest. Bănuiesc că şoferii noştri o să rămână fără permise. Mi se pare un abuz pentru un drept pe care ni l-am exercitat”, a transmis Laura Căpitanu, reprezentantă firmă de transport, la Observator

Protestatarii vin în continuare la Afumați, cu tractoare și capete de TIR, le parchează pe marginea drumului, dar fără a bloca circulația. 

Chiar dacă au primit aprobare să intre, timp de trei zile, în centrul Capitalei, manifestanții rămân neclintiți. Luni, în a doua zi de protest, în Piața Constituției nu a mai venit niciun utilaj. Iar dacă în prima zi de miting era totuși un tractor, între timp, parcarea a rămas goală. 

„Protestul nostru este la Afumaţi. Rămânem paşnici, protestăm paşnic, dar vom rămâne ferm pe poziţii”, a explicat Ciprian Melinte, administrator firmă de transport. 

Dar pentru fiecare zi de protest Primăria Capitalei pierde 20.000 de lei pentru că ţine parcarea din Piaţa Constituţiei goală.

Revendicările protestatarilor

  • diminuarea tarifelor RCA
  • motorină subvenționată de către stat
  • interzicerea tranzitului şi importurilor de cereale din Ucraina
  • fluxuri separate UE şi non-UE
  • scutire taxă CAS

sursa: Comunicat Agricultorii şi transportatorii protestatari

Circ în Senat

„Sunteţi cei care v-aţi bătut joc de fermieri. Înţeleg că aveţi nişte aranjamente pe aici cu prefectul ăla, Haplică Căcăcă... Că toţi sunteţi că-că-că. Ăsta este adevărul. Ca să pot să mă duc după linia domnului Ciolacu, "cred că, că, că, cred, cred, că..." cam aşa se vorbeşte în Parlamentul României şi de prim-ministrul dumneavoastră”, Diana Șoșoacă.
„Nu există legislaţie care să permită oprirea pe teritoriul României a vreunul bob de grâu ucrainean, iar restul, dacă există aşa ceva, se cheamă contrabandă. Fermierii sunt o prioritate”, Lucian Romașcanu, senator PSD.
„Niciodată Partidul Naţional Liberal nu s-a opus unei discuţii serioase legate de probleme cu care se confruntă economia, societatea românească. Însă, în momentul de faţă, suntem în faţa unei cereri care nu face nimic altceva decât să-şi dorească să politizeze o şedinţă a Senatului”, Relu Fenechiu, senator PNL.

La Mureș, după trei ore de discuții, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, i-a convins pe fermieri să renunțe pentru moment la proteste. Mai mult, a anunțat că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură. 

„Ar fi bine să plecăm acasă dacă nu puteam rezolva această problemă pentru fermierii din întreaga Uniune Europeană”, ministrul Agriculturii.
  • Astăzi, miniștrii Agriculturii din Uniune se vor întâlni pentru noi discuții. 


Citeste si