Externe Locale Showbiz Economic Politic

Alertă de securitate: Rusia ar putea lansa operațiuni hibride în Republica Moldova

schedule 15 feb. 2024, 17:10

Alertă de securitate: Rusia ar putea lansa operațiuni hibride în Republica Moldova
Foto: Capturi video
Analiza ISW sugerează că Kremlinul ar putea orchestra o operațiune hibridă în Moldova, similară cu tacticile din Ucraina.

În contextul tensiunilor geopolitice crescute din Europa de Est, atenția analiștilor de securitate se îndreaptă acum către Republica Moldova, unde există indicii ale unei potențiale operațiuni hibride orchestrate de Kremlin. Conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Moscova ar putea urmări un scenariu asemănător cu cel aplicat în Ucraina, înainte de invaziile din 2014 și 2022, pentru a justifica o eventuală escaladare a conflictului în regiune.

Într-o evaluare recentă, ISW a identificat o serie de acțiuni și declarații ale oficialilor ruși care sugerează o încercare de a crea un climat de instabilitate politică în Republica Moldova. Aceasta ar include acuzații la adresa Guvernului de la Chișinău privind împiedicarea unei soluții diplomatice în conflictul transnistrean și acțiuni menite să încurajeze sentimentele separatiste în regiune.

Lilian Carp, președintele Comisiei de securitate națională din cadrul Parlamentului Moldovei, a subliniat că atenția trebuie îndreptată mai mult către politicienii pro-ruși din Chișinău, care ar putea acționa ca agenți ai destabilizării. El a evidențiat că riscurile militare directe sunt reduse cât timp Ucraina continuă să reziste, dar că războiul hibrid, propaganda și atacurile cibernetice reprezintă provocări majore.

În fața acestor amenințări, autoritățile moldovenești iau în considerare îmbunătățirea legislației pentru a oferi instituțiilor de drept instrumentele necesare de contracarare a interferențelor externe. Totodată, sunt așteptate acțiuni concrete din partea instituțiilor statului pentru a stopa influența politică a actorilor susținuți de Rusia.

Cu o situație de securitate tot mai incertă în regiune, ochii comunității internaționale se îndreaptă acum spre Republica Moldova, în căutarea semnelor unei posibile mișcări strategice a Kremlinului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---