Externe

Atac armat pe Aeroportul din Chișinău. Două persoane au decedat, iar un pasager a fost rănit

schedule 01 iul. 2023, 11:05

Atac armat pe Aeroportul din Chișinău. Două persoane au decedat, iar un pasager a fost rănit
Gagarin Iurii / Shutterstock

Un atac armat a avut loc în seara de 30 iunie în Aeroportul Chișinău. Un cetățean din Tadjikistan a încercat să intre în Republica Moldova, însă autoritățile nu i-au permis. Bărbatul a împușcat mortal un polițist de frontieră și un bărbat din securitate, rănind și o a treia persoană, un pasager.

Atac armat pe Aeroportul din Chișinău, soldat cu decesul a două persoane

Tragedia a avut loc în seara de 30 iunie, pe Aeroportul din Chișinău. Un cetățean străin, din Tadjikistan, a încercat să intre în țară, însă acestuia nu i-a fost permisă intrarea în Republica Moldova. Acesta s-a luat la ceartă cu poliția, după care a sustras arma unui polițist de frontieră și a început să tragă.

Bărbatul a ucis mortal un polițist de frontieră și un bărbat care asigura securitatea pe teritoriul aeroportului. O a treia persoană, un pasager, a fost doar rănit. Într-un final, atacatorul a fost prins, iar activitatea aeroportului și zborurile au fost întrerupte timp de mai multe ore.

„În timp ce traversa frontiera de stat a Republicii Moldova şi încerca să fie reţinut, acesta a luat o armă de la unul dintre ofiţerii de poliţie de la aeroportul din Chişinău, a ucis două persoane şi a luat ostatice mai multe persoane. În timpul operaţiunii antiteroriste, Ashurov R.K. a fost rănit şi arestat. Ancheta penală în acest caz este în curs de desfăşurare”, se arată în comunicat

Mai târziu s-a aflat că bărbatul din Tadjikistan, în vârstă de 43 de ani, fugise din țară deoarece era căutat de autorități după ce ar fi fost implicat în răpirea unui vicepreședinte al unei bănci din țara sa. Parchetul din Tadjikistan a dezvăluit identitatea acestuia.

,,Potrivit departamentului, Rustam Ashurov, născut în 1980, ca parte a unui grup infracțional, la 23 iunie anul acesta, l-a răpit pe primul vicepreședinte al Orienbank, Shukhrat Ismatulloev. Identitatea suspectului a fost dezvăluită în timpul anchetei. După săvârșirea acestei infracțiuni, Ashurov a fugit în Republica Moldova prin Turcia cu scopul de a se ascunde în continuare în țările Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al instituției. 

Maia Sandu, mesaj de condoleanțe

La scurt timp de la producerea tragediei, premierul Dorin Recean a anunțat alertă de securitate pe întreg teritoriul țării. 

„Este important acum să consolidăm și mai mult securitatea inclusiv la Aeroport. Instituțiile statului s-au mobilizat și au crescut nivelul de alertă și vom urmări în următoarele zile dinamica”, a spus șeful Cabinetului de miniștri.

De asemenea, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis condoleanțe rudelor celor două persoane care au decedat în urma atacului armat.

„A avut loc un incident grav în care un cetățean străin, ce a primit refuz de intrare în țară de la autoritățile Republicii Moldova, a împușcat mortal două persoane - un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară. Transmitem sincere condoleanțe familiilor și rudelor îndoliate - pierderea celor dragi este o durere nemărginită pentru familii. Este o zi tristă pentru noi toți. Instituțiile statului sunt în alertă sporită, poliția și organele de forța sunt mobilizate pe tot teritoriul Republicii Moldova”, a scris lidera de la Chișinău pe Facebook. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---