Sănătate

Prețurile de la stomatolog te lasă cu gura căscată. Cere sunt serviciile decontate de CNAS

schedule 11 aug. 2023, 12:03

Prețurile de la stomatolog te lasă cu gura căscată. Cere sunt serviciile decontate de CNAS
Foto: Shutterstock

Costurile mari și frica asociată cu dentistul sunt principalele motive pentru care oamenii nu ajung la medicul stomatolog. Și dacă, în timp, tehnologia s-a dezvoltat, aparatura și metodele de anestezie aducând un mai mare confort, în ceea ce privește prețurile, nimic nu s-a schimbat. Acestea tot mari sunt. Ba chiar din ce în ce mai mari, căci acum o simplă consultație și o curățare a dinților poate să coste aproape 1.000 de lei. Tarifele au crescut cu 30% într-un moment în care, oricum, doar unu din zece români se duc preventiv la dentist. 

Prețurile de la stomatolog, tot mai mari

Șase din zece orășeni se duc la medicul stomatolog atunci când simt dureri dentare. Situația este dramatică în mediul rural. Mai bine de jumătate dintre românii de la sat nu obișnuiesc să meargă la dentist. Îngrijorător este că neglijează și sănătatea celor mici. 70% dintre copiii de la sate nu au fost niciodată la un medic stomatolog. 

„Mulţi au o idee preconcepută: dinţii de lapte pică, nu trebuie să îi spălăm. Exclus aşa ceva. Bebeluşul suferă de nişte dureri de nu ne putem imagina”, explică Dr. Alin Gabor, medic stomatolog, potrivit Observator
„De cele mai multe ori de frică, fie frica de medicul stomatolog sau frica de costuri”, este de părere Dr. Floriana Tudorache, medic stomatolog. 

Și prețurile din ce în ce mai mari îi țin departe de cabinet pe români. „Au fost două valuri mari de scumpiri. În primul rând cu pandemia, tot ce ţinea de sterilizare, dezinfecţie... Au explodat preţurile, există procente inclusiv pana la 30%. Ulterior, cea de-a doua cu inflaţia care a apărut, a apărut o scumpire a materiilor prime de plombă, pentru obturaţii, de amprentare, undeva 5-10% procentual”, adaugă Dr. Alin Gabor, medic stomatolog. 

Stomatologii prognozează noi scumpiri, dacă vor fi aprobate modificările fiscale care prevăd, printre altele, creșterea impozitului pe profit. 

„Este foarte greu să estimăm. Dacă ne gândim ce modificări de ordin legislativ sunt acum, cred că va fi o creştere foarte mare, de cel puţin 25%”, spune Dr. Floriana Tudorache, medic stomatolog. 

Cert este că cine evită dentistul de frica prețurilor ar putea scăpa mai ieftin dacă s-ar duce anual la control. 

Serviciile stomatologice decontate de CNAS

Din această vară, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează mai multe servicii stomatologice, chiar și pentru cei neasigurați. Este vorba despre obturații, anestezii, extracții și proteze dentare. O noutate este și decontarea detartrajului cu ultrasunete și a tomografiilor dentare.

Amintim că sunt gratuite, o dată pe an, consultațiile medicale. Copiii până la 18 ani beneficiază de decontarea intergrală a tratamentelor dentare și vor primi consultații gratuite de două ori pe an. 

  • extracții 
  • obturații
  • anestezii
  • proteze dentare (gratuit o dată la patru ani)
  • detartraj cu ultrasunete
  • tomografii dentare

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
0.00070
USD
USD: 4.7742 RON
-0.04250
GBP
GBP: 5.9774 RON
-0.00310
HUF
HUF: 1.2104 RON
0.00020
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.3721 RON
-0.01860
Convertor valutar

Rezultat: ---