Sănătate

Cum protejăm copiii de „bolile școlii”. Semnele care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți și să-și ducă micuții la pediatru

schedule 18 sept. 2023, 08:33

Cum protejăm copiii de „bolile școlii”. Semnele care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți și să-și ducă micuții la pediatru
Foto: Captura video

A început anul școlar, încep „bolile școlii”, mai ales că este și sezonul răcelilor și infecțiilor digestive. Copiii pot să se îmbolnăvească mai ușor acum, la școală sau la grădiniță, de aceea părinții celor care dau semne de boală trebuie să îi țină acasă, pentru a nu contamina colegii. În paralel, medicii recomandă vaccinarea şi întărirea sistemului imunitar. Iată ce semne ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți pentru a-și duce micuții la pediatru. 

Începe sezonul răcelilor. Semnele care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți: când ar trebui să-și ducă copiii la pediatru

Infecţiile respiratorii, în creştere din cauza schimbărilor bruşte de temperatură, se răspândesc şi mai repede acum, când copiii s-au întors la școală. 

Medicii spun că virozele respiratorii pot să aibă, uneori, simptome asemănătoare infecţiilor digestive, anume vărsături, scaune moi, fără tuse sau secreții nazale. Acesta este semnul că trebuie să îi ducă pe copii la pediatru, iar pentru a-i feri pe cei mici de boli, regulile sunt simple. 

„Să nu renunţăm la ceea ce am făcut bun în pandemie, adică spălatul pe mâini şi păstratul distanţei faţă de o persoană care are semne de boală. Ultimele date oficiale vorbesc despre o scădere a acoperirii vaccinale, două feluri de boli cele cu febră şi erupţie, toţi experţii vorbesc despre o creştere a cazurilor de rujeolă şi al doilea sunt copiii foarte mici, care pot să facă complicaţii infecţioase cu bacterii pe care copii le poartă în nas”, a explicat Mihai Craiu, pediatru, pentru Observator.
„Să încerce să le întărească sistemul imunitar printr-un stil de viaţă corect, în primul rând somn, un copil de vârstă antepreşcolară trebuie să doarmă, la 9-9 jumate cel târziu este în pat, să prindă cel puţin două ore de somn înainte de miezul nopţii.
Să-i scoată cât mai des, în măsura timpului, în aer curat, la joacă, să nu rateze imunizările, nici pe cele din programul naţional de imunizare, inclusiv pentru gripă”, a continuat Cosmina Berbecel, pediatru. 

Ce trebuie să faci pentru a preveni îmbolnăvirea copiilor

O dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în fructe și legume, ajută la creșterea sistemului imunitar. Totodată, menținerea hidratării căilor respiratorii ajută la protejarea acestora împotriva acțiunii agenților infecțioși și favorizează fluiditatea secrețiilor corporale, împiedicând îngroșarea lor.

De asemenea, spălarea corectă pe mâini, după ce intră în casă, înainte de a mânca și după fiecare utilizare a toaletei, este foarte importantă pentru a preveni îmbolnăvirile. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
0.00070
USD
USD: 4.7742 RON
-0.04250
GBP
GBP: 5.9774 RON
-0.00310
HUF
HUF: 1.2104 RON
0.00020
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.3721 RON
-0.01860
Convertor valutar

Rezultat: ---