Cât mai costă kilogramul de brânză de oaie
Brânza de oaie a fost mereu unul dintre produsele preferate ale românilor. Brânza de oaie este prezentă aproape la toate mesele din zi, deoarece se încadrează perfect și este îndrăgită de toți, de la mic la mare.
Comercianții care și-au propus să vândă mai multă carne de oaie au adus din afară animale care au până la 100 de kilograme. Brânza, iaurtul și cașul sunt unele dintre produsele cele mai căutate de români. Oamenii spun că brânza proaspătă merge mult mai bine cu slănină, cu roșii și ceapa verde sau lângă orice alt tip de mâncare. Brânza proaspătă de oaie se vinde cu 30 de lei kilogramul.
Noua rasă de oaie pentru lapte în România
Un fermier din România a ales să crească oi din rasa „Lacaune”, originară din Franța și specializată în producția de lapte pentru ca să poată aproviziona în permanență patru puncte de vânzare.
Citește și:
Cât ar costa un kilogram de piept de pui după reducerea prețurilor
Cu cât costă mai mult mâncarea în România, față de media UE
Prețurile cresc de Paști. Un kg de brânză, cât un kg de carne de miel
„Când ții 1.000, 2.000 de oi, deja trebuie să te gândesti și la aspectul economic, să îți iasă calculul. Am pornit efectiv copiind sistemul francez. Nu am vrut să fim mai deștepți să inventăm noi roata", a declarat Adrian Dancsek, femier.
Oile fermierului dau 300 de litri pe an, de patru ori mai mult decât țurcana românească. Cercetătorii români de la Stațiunea Săcuieni-Bacău au creat și ei o rasă de lapte, după ce au încrucișat oile awassi, din Asia Centrală, cu țigaia românească. Noua rasă se numește Rovasi și dă 170 de litri de lapte pe an.
O altă familie de fermieri din Iași are 300 de exemplare Rovassi. Aceștia spun că veniturile lor au crescut considerabil și se gândesc să își mărească turma deoarece afacerea le merge foarte bine.
„Plănuiesc cu fratele meu să dezvoltăm această afacere prin modernizare și tehnologizare. Vrem să ne extindem măcar la 1.000 pentru că este o rasă foarte bună", a afirmat Casiana Liteanu proprietar de oi.
În schimb, comercianții care vând în țările arabe testează mai mult rasele de carne. Unul dintre aceștia a adus animale din rasa Texel, olandeză. Un miel din această rasă poate ajunge la 55 de kilograme în doar 6 luni, iar un berbec ajunge la o greutate de 150 de kilograme.
Citește și:
Ce obiceiuri a avut și ce mânca Maftei Pop, românul care a trăit 148 de ani
Rețetă tradițională de pască cu brânză dulce.
Oana Lis nu a avut ”onoarea” de a primi ”Brânza Regelui”. Reacție ironică
„Nu acumulează grăsime, seu, nu are gust de oaie. Zici că mănânci carne de iepure, struț sau orice altceva", a menționat Robert Bartha, fermier.