Economic

Muncitorii străini câștigă și 6.000 de lei pe lună plus bonusuri. În ce domeniu sunt cele mai mari salarii

schedule 09 ian. 2024, 09:48

Muncitorii străini câștigă și 6.000 de lei pe lună plus bonusuri. În ce domeniu sunt cele mai mari salarii
Foto: Captura Stirile PRO TV

Ca să acoperim nevoia de pe piaţa muncii apelăm în continuare la muncitori străini, mai ales din Asia. 100.000 de muncitori noi ar putea ajunge în 2024 în România. Dar cererea este mult mai mare, spun patronatele. Verificările au devenit deja mai dure, căci mulți asiatici folosesc țara noastră ca punct de tranzit către Vest și încearcă să treacă frontiera în mod fraudulos. 

Amandeep are 38 de ani și a venit în România acum cinci ani. În drumul din India spre țara noastră a trecut prin Dubai și Rusia, unde a avut alte contracte de muncă. 

„Pentru familie, trebuie bani. România e o ţară grozavă, job bun, salariu bun, e bine”, a spus Amandeep, muncitor străin din India, pentru Observator

Vrea să își aducă și familia la noi: „Am vorbit cu fratele meu şi deja are documentele gata. Cel mai probabil, luna viitoare fratele meu vine în România”.

Bărbatul lucrează la o fabrică din Ilfov cu alți 50 de muncitori străini din Nepal, Sri Lanka și India. Aproape jumătate din totalul angajaților sunt străini. Iar de anul acesta mai vin și alții.

„Aşteptăm un contingent de 10, în primele luni. Pe lângă salariile bunicele, le dăm şi cazare şi masă, plus servicii medicale, oferă stabilitate. Lucrătorii români după 2, 3 luni pleacă”, a declarat Cezar Dobre, angajator, pentru sursa citată.

Salariile încep de la 3.500 de lei pentru muncitorii necalificați și pot ajunge până la 6.000 de lei, la care se adaugă și bonusuri. În construcții sunt cele mai mari salarii. Domeniile cu cea mai mare nevoie de forță de muncă sunt în ospitalitate, HoReCa, agricultură, construcții și retail. 

„Pe piaţa de muncă, cererea este de peste 300.000 şi atunci ce putem face cu acest contingent de 100.000? Nu ne ajută”, Oana Călin, patronat muncitori străini. 

Condiții mai dure pentru acordarea vizei

Din 2015 şi până acum, pe piaţa muncii din România au rămas 226.000 de muncitori străini. Între timp, însă, condițiile pentru acordarea vizei au devenit mai aspre și includ cunoașterea limbii engleze. Pentru mulți, România este doar o țară de tranzit până la visul de a ajunge în vestul Europei. De pildă, firmele de recrutare au blocat angajările din Bangladesh pentru că rata de fugă este de 80%. 

„1898 de detecţii la frontiera cu Ungaria şi 192 la frontiera cu Serbia. Bangladesh este ţara din care vin cele mai multe persoane depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, urmat de Pakistan, India, Egipt”, Sarmizia Fetcu, Poliţia de Frontieră. 

În aeroport, polițiștii vor face controale prin sondaj, birourile pentru non-Schengen vor rămâne, de asemenea și obligația de a face controlul acolo, iar la îmbarcare se vor verifica documentele. 

„Dacă vor să iasă din România, sigur că o pot face, dar doar în măsura în care statele în care călătoresc le oferă viză de intrare. Schengen este un spaţiu pentru cetăţenii membri ai UE, nu şi pentru cetăţenii ţărilor terţe, prin urmare, regulile pentru aceştia rămân neschimbate”, Sarmizia Fetcu, Poliţia de Frontieră. 
„Sunt 2090 de persoane, cetăţeni străini care au intrat legal în România, în primele 11 luni ale anului trecut, cu vize de studii sau de muncă care au fost depistate, identificate de poliţiştii de frontieră în tentativă de trecere a frontierei, la frontiera de vest, în pricipal.upă 2-3 luni pleacă”, Sarmizia Fetcu, Poliţia de Frontieră. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00040
USD
USD: 4.7317 RON
-0.01470
GBP
GBP: 5.9743 RON
-0.00300
HUF
HUF: 1.2106 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.3535 RON
-0.02910
Convertor valutar

Rezultat: ---