OMV Petrom, despre singura situație în care va plăti taxa de solidaritate statului român
„Nu datorăm această taxă”, a declarat Alina Popa, CFO Petrom.
Pe fondul prețurile mari la petrol și gaz, OMV Petrom a anunțat un profit net de peste două miliarde de euro, 10 miliarde de lei, adică de trei ori mai mulți bani decât în 2021.
Profitul a fost diminuat de taxele pe care le-a plătit statului: 20 de miliarde de lei, dublu faţă de anul 2021. Mare parte din beneficiul rămas va fi împărţit între grupul austriac OMV, care deţine peste 50% din acţiuni, şi statul român, care are 21% din companie. Astfel, disputa este accentuată de profitul-record obținut de OMV Petrom în țara noastră.
Compania austriacă susține că veniturile din extracția și rafinarea petrolului nu trec de 75% din cifra de afaceri, plafon stabilit de lege pentru impunerea taxei de solidaritate.
Citește și:
Condițiile puse de Austria pentru a ne primi în Schengen. Bulgarii au refuzat deja oferta
Când am putea intra în Schengen. România e de acord să primească migranții trimiși de Austria
Uite miliardul, nu e miliardul. Taxa OMV Petrom, micșorată în Parlament
Grupul OMV va plăti contribuția de solidaritate în Austria și explică faptul că acolo afacerea este structurată diferit față de România și atinge procentul de 75% sugerat de Bruxelles.
„În situatia în care, din motive pe care nu le putem vedea în acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînţeles că vom plăti, așa cum plătim intotdeauna”, a adăugat Alina Popa, CFO Petrom.
„Sunt două companii diferite, care acţionează în două state diferite. OMV Austria e o companie mai nişată, cea mai mare parte din veniturile lor vin din rafinare, din rafinăria uriaşă de lângă Viena. În România, OMV Petrom este o companie integrată. Pe lângă faptul că exploatează petrol, gaze şi rafinează petrolul, fac şi producţie de energie electrica, fac şi foarte mult comerţ cu produse petroliere”, a transmis Gabriel Biriș, expert fiscal.
Nicio reacție din partea ministerului Finanțelor și ANAF
La începutul lunii ianuarie, ANAF a verificat evidențele contabile ale OMV și a promis că prezintă un raport în 10 zile. Până acum, nici Fiscul, nici ministerul Finanțelor nu au venit cu o reacție. Se așteaptă noi clarificări de la Comisia Europeană, pe care ar trebui să le primim peste o săptămână.
Citește și:
Discuție între OMV Petrom și Guvern: austriecii, refuzați. Ce a cerut premierul companiei
Zile libere de la stat. Țările din Europa cu cele mai multe zile libere legale
Condiții grele pentru Schengen terestru. Ce au câștigat, de fapt, România și Bulgaria după aderarea
„Pentru mine, acest prag de 75%, este foarte neinspirat, pentru că taxarea aceasta nu trebuie să privească doar o parte a operaţiunilor unei întreprinderi, ci o rentă extraordinară, excepţională, care este creată de faptul că circumstanţele au favorizat suirea preţului de vânzare”, este de părere Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.
Ce prevede Ordonanța Guvernului
Potrivit Ordonanței Guvernului, taxa de solidaritate se aplică firmelor care au cifra de afaceri de peste 75%, inclusiv, din activități desfăşurate în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 - Extracţia ţiţeiului, 0620 - Extracţia gazelor naturale, 0510 - Extracţia huilei, 1910 - Fabricarea produselor de cocserie şi 1920 - Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului. De asemenea, contribuţia de solidaritate se datorează şi de către părţile afiliate.