În județul Gorj există 170 de oameni care au și permis de conducere, și certificat de nevăzători. Verificările au început după ce la Prefectură au ajuns mai multe sesizări. Mai clar, s-au analizat documentele și s-a descoperit că există șoferi care iau indemnizație că sunt nevăzători.
Prefectul a a anunțat că va sesiza Poliția, procurorii anticorupție și direcția de asistență socială să se clarifice dacă vorbim de ilegalități și, în acest caz, să fie recuperați banii de la cei care i-au încasat ilegal.
Suspiciunile sunt mai mari după ultima anchetă a procurorilor anticorupție, care a scos la iveală o rețea condusă de doi medici din Târgul Jiu care eliberau acte medicale în fals pe bani pentru pensionari pe caz de boală sau pentru permis. Mita era între 300 și 1000 de lei. Anchetatorii spun că unul dintre doctori și-ar fi cumpărat doar din mită, trei apartamente în ultimii șase ani.
Citește și:
Percheziții DNA la Gorj pentru corupție în achiziții
Rețineri în dosarul mitei pentru documentele de pensionare pe caz de boală
Decizie la Gorj, în cazul mitei pentru eliberare de documnete medicale false. Doctorul de la Casa de Pensii, asistenta și infirmiera au ajuns vineri în închisoare, iar medicul oftalmolog este în arest la domiciliu. Procurorii spun că o singură persoană dădea într-o lună şi o mie de lei, iar medicul de la Casa de Pensii ar fi avut și 75 de astfel de câştiguri „ilegale”.
Un medic oftalmolog, un medic de expertiză, o asistentă și o infirmieră din Gorj au fost reținuți vineri. Ei sunt suspectați că au pus la cale o schemă prin care au reușit să pensioneze zeci de persoane anticipat pe caz de boală sau pe motive de invaliditate.
Un medic expert în cadrul Casei Județene de Pensii Gorj, cu atribuții de examinare a persoanelor ce solicită acordarea deciziilor provizorii și definitive de pensionare anticipată pentru invaliditate, analizare a înscrisurilor medicale depuse de aceste persoane, precum și de eliberare a acestor decizii, este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (75 de acte materiale) și de spălare a banilor în formă continuată.
Citește și:
Anchetă privind vânzarea unui copil din Gorj
Procurorii din Gorj au reținut că în perioada 3 iulie - 8 august 2023, medicul EIA a primit mită de la 75 de persoane care cereau emiterea unor decizii de pensionare pe caz de boală sume cuprinse între 400 și 1000 de lei. Banii erau puși în plicuri, apoi printre actele dosarelor cu înscrisuri medicale. Totodată, medicul primea și alte produse.
Medicul EIA o folosea pe suspecta LI, infirmieră în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, ca intermediar pentru identificarea unor persoane dispuse să remită sume de bani cu titlu de mită și era ajutat și de TM, asistentă medicală, care, la rândul său, primea mită în bani și bunuri de la solicitanții deciziilor de pensionare.
„S-a reținut, totodată, că în perioada 2016 – 2022 suspectul EIA a conceput și pus în aplicare o schemă infracțională de schimbare și transfer de bunuri, de disimulare a provenienței reale a sumelor de bani pe care le-a folosit pentru achiziția a trei imobile tip apartament, de spălare a sumelor de bani obținute din săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, folosind membrii familiei sale, aceștia fiind oficial finanțatorii achizițiilor celor trei apartamente cumpărate de soția suspectului EIA în anii 2017, 2018 și 2022, familia suspectului plătind în total 240.500 de euro și 230.005 lei.
În perioada 2015 – 2022 conturile familiei au fost alimentate din surse proprii (salarii, pensii, alocații, chirii, dobânzi) cu sumele de 951.145 lei, 51.564 euro și 529 dolari, acestea fiind folosite în mare parte pentru cheltuielile zilnice pentru întreținerea familiei. Soția suspectului este casnică, nu a avut serviciu în toată perioada analizată.
Din verificările efectuate a rezultat faptul că suspectul EIA a consumat prin cheltuieli curente pentru întreținera familiei toate sumele de bani primite cu titlu de drepturi salariale, dar a și efectuat depuneri în numerar în conturile sale bancare în cuantum de 150.906 lei pentru care nu au fost identificate documente justificative”, spun procurorii gorjeni.
Procurorul a dispus miercuri luarea unor măsuri asiguratorii, respectiv poprire pe contul suspectului EIA până la concurența sumei de 150.906, precum și sechestru asiguratoriu asupra a două imobile (apartamente, unul situat în Cluj și unul în București). De asemenea, medicul a fost reținut pentru 24 de ore.
Citește și:
Copil din Gorj vândut în Germania va reveni acasă