Externe

România adoptă controale aleatorii în aeroporturi odată cu aderarea la Schengen aerian și maritim

schedule 28 mar. 2024, 15:44

România adoptă controale aleatorii în aeroporturi odată cu aderarea la Schengen aerian și maritim
Cristi Croitoru / Shutterstock
România se va alătura spațiului Schengen aerian și maritim din 31 martie 2024, eliminând controalele de frontieră pentru zboruri și călătorii maritime în Schengen.

Începând cu data de 31 martie 2024, România va intra în spațiul Schengen aerian și maritim, ceea ce va aduce schimbări semnificative în procedurile de control la frontierele aeriene și maritime. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Bogdan Despescu, a anunțat că pasagerii care călătoresc către sau dinspre destinații din statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră, ci vor fi supuși unor verificări aleatorii.

Aceste controale aleatorii vor avea ca scop depistarea persoanelor cu acte false de călătorie, a celor urmărite sau cu interdicții de a părăsi țara. Polițiștii de frontieră vor fi prezenți în continuare în aeroporturi și vor putea efectua verificări punctuale, folosind aplicația EDAC pentru scanarea documentelor de identitate și compararea datelor în bazele de date.

Pasagerii nu vor avea obligații suplimentare, iar ghișeele de control vor funcționa doar pentru fluxul non-Schengen. În plus, personalul din aeroporturi și porturi va fi suplimentat pentru a oferi informații și îndrumare pasagerilor, iar echipaje canine specializate în detecția drogurilor vor fi de asemenea prezente.

În 2023, peste 23 de milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile din România, cu Aeroportul Otopeni înregistrând cel mai mare trafic. Minorii vor putea călători în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până acum, iar controalele aleatorii vor verifica și respectarea regulilor privind însoțirea minorilor.

Deși România va face parte din Schengen aerian și maritim, controalele la frontierele terestre vor continua să existe, Austria menținându-și poziția de a nu permite încă aderarea deplină a României la spațiul Schengen.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---