Locale

Rachete de ultimă generație SkyCeptor se vor fabrica în România. Vor putea fi achiziționate și de aliați

schedule 03 aug. 2023, 09:02

Rachete de ultimă generație SkyCeptor se vor fabrica în România. Vor putea fi achiziționate și de aliați
Foto: Captura Forces Project

Electromecanica Ploieşti, filială a Companiei Naţionale Romarm, a semnat cu Raytheon Missiles&Defense o scrisoare de intenţie pentru începerea colaborării pentru producţia în România a rachetelor interceptoare SkyCeptor. Acestea vor fi destinare sistemelor Patriot și vor putea fi achiziționate și de aliați. 

Electromecanica Ploieşti a semnat cu Raytheon o scrisoare de intenţie pentru a începe fabricarea în România a rachetelor SkyCeptor

Ceremonia de semnare a avut loc la sediul MEAT în prezenţa ministrului Ştefan-Radu Oprea şi a altor experţi din cadrul instituţiei.

„Semnarea scrisorii de intenţiei vine în continuarea memorandumului de înţelegere semnat în 2022, prin care Raytheon Missiles&Defence şi Electromecanica S.A. au început discuţiile pentru fabricarea rachetelor interceptoare SkyCeptor în România şi este un pas procedural pentru începerea colaborării şi stabilirii cadrului de cooperare”, precizează sursa citată.

În cadrul întâlnirii, ministrul Oprea a declarat că industria de apărare românească are nevoie de investiții, schimburi de tehnologie și know-how. De asemenea, demnitarul a marcat că semnarea scrisorii de intenție reprezintă încă o dovadă a funcționării Parteneriatului Strategic cu SUA, România fiind interesată de consolidarea relațiilor bilaterale în mai multe domenii, se mai arată în document. 

„Avem 19 operatori de Patriot. Rachetele Skyceptor produse în România pot fi achiziționate de orice stat care operează Patriot”, a declarat Tom Laliberty, președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon, pentru publicaţia online Defense România.

În primă fază, componentele rachetelor SkyCeptor vor fi produse în SUA și Israel, apoi vor fi aduse în România pentru asamblarea finală, pentru ca ulterior producția să fie mutată în țara noastră.

Despre rachetele SkyCeptor

Rachetele interceptoare SkyCeptor sunt optimizate pentru a doborî rachetele balistice și de croazieră cu rază scurtă și medie de acțiune, dar și alte tipuri de amenințări avansate. 

Acest tip de rachetă este folosit de sistemul israelian de apărare antiaeriană David's Sling. În 2021, armata SUA anunţa că analizează caracteristicile interceptorul israelian SkyCeptor, cu raza medie de acţiune, ca opțiune viabilă pentru îmbunătăţirea capacităţilor de apărare aeriană și antirachetă, potrivit Defense România.

Avantajul rachetelor Skyceptor în comparație cu PAC-2 și PAC-3, toate integrate pe sisteme Patriot, e că primele pot fi dezvoltate la un cost inferior față de familia PAC, acesta fiind un aspect esențial în ceea ce privește interceptarea țintelor mai mici și mai ieftine, precum dronele.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---