Politic

Președintele Klaus Iohannis asigură că România este o țară sigură și exclude trimiterea de soldați în Ucraina

schedule 22 mai 2024, 15:46

Președintele Klaus Iohannis asigură că România este o țară sigură și exclude trimiterea de soldați în Ucraina
Foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Președintele Iohannis asigură că România nu e amenințată de conflictul ucrainean și nu va trimite trupe, dar discută apărarea cu NATO/UE.

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut declarații recente care subliniază securitatea națională în contextul conflictului din Ucraina. Într-o serie de apariții publice, Iohannis a insistat că România nu este amenințată direct și că cetățenii nu trebuie să se teamă. El a menționat că, deși militarii se pregătesc pentru orice eventualitate, nu există semnale de pericol iminent, cum ar fi atentate sau alte evenimente nedorite.

În plus, președintele a clarificat poziția României în ceea ce privește implicarea militară în conflictul ucrainean, afirmând că țara nu va trimite combatanți în Ucraina. Totodată, Iohannis a abordat și subiectul cedării unei baterii de apărare antiaeriană Patriot, subliniind că orice decizie în acest sens va fi luată în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și că România nu poate rămâne fără apărare antirachetă și antiaeriană.

Aceste declarații vin în urma unor discuții cu aliații NATO și UE, precum și după o vizită în SUA, unde președintele a discutat cu omologul său american, Joe Biden. În contextul acestor întâlniri, Iohannis a reiterat importanța apartenenței României la NATO și UE, considerând că aceste alianțe oferă cele mai importante garanții de securitate pentru țară.

În contrast cu aceste asigurări, șeful Armatei României, Gheorghiță Vlad, a avertizat asupra riscului escaladării conflictului din Ucraina și a necesității de a accelera înzestrarea forțelor de apărare ale României.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
0.00010
USD
USD: 4.6576 RON
-0.05160
GBP
GBP: 5.9174 RON
-0.02830
HUF
HUF: 1.25 RON
0.00710
BGN
BGN: 2.5447 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.2114 RON
-0.06730
Convertor valutar

Rezultat: ---