Social

Planșeul din Piața Unirii, consolidat în baza unui contract de 800 de milioane de lei. Restricții majore de trafic din cauza lucrărilor

schedule 18 ian. 2024, 08:52

Planșeul din Piața Unirii, consolidat în baza unui contract de 800 de milioane de lei. Restricții majore de trafic din cauza lucrărilor
Paul Antonescu / Shutterstock

Planșeul care susține Piața Unirii urmează să fie consolidat în baza unui contract de 800 de milioane de lei. Lucrările vor aduce restricții de trafic majore.

Consolidarea planșeului care susține Piața Unirii

În curând va fi semnat contractul pentru consolidarea capitală a planșeului peste Dâmbovița care susține Piața Unirii. Singura ofertă depusă este cea a Asocierii Erbașu-Concrete Solutions-BogArt, care a fost declarată conformă în urma evaluării tehnice.

Valoare contractului se estimează la aproximativ 800 de milioane de lei, iar finanțarea provine de la Guvern, având un termen de 33 de luni (9 luni pentru etapa de proiectare și 24 de luni pentru execuție). Lucrările ar urma să aibă loc în anul 2025, după finalizarea celor patru runde de alegeri. De asemenea, acestea vor impune și o serie de restricții de circulație în zona centrală a Capitalei.

În aprilie 2023, Primăria Sectorului 4 din București, în frunte cu primarul Daniel Băluță, a lansat o licitație pentru un contract cu o valoare maximă de 840 de milioane de lei pentru consolidarea și reabilitarea planșeului care susține Piața Unirii.

Potrivit expertizei, planșeul care susține Piața Unirii este foarte vechi, 80 de ani, și se află în pericol de prăbușire. Pe deasupra planșeului se regăsește pasajul rutier, iar sub acesta se află una dintre cele mai mari și aglomerate stații de metrou din București, stația Piața Unirii.

Contractul de reabilitare și consolidare cuprinde două obiective principale: "Planșeu peste Dâmbovița din Piața Unirii" și "Pasaj Unirii, etapa 2" (consolidarea pasajului subteran, cu lucrări de punere în siguranță realizate în 2022). Planșeul din centrul Capitalei a fost construit în anul 1934 și inițial avea o lungime de 635 de metri și o lățime de 32 de metri.

”Există în linii mari două variante – să se sape tot, să se ia planşeul, să se pună altul şi a doua – pe planşeul existent să se facă lucrări de susţinere. Din câte înţeleg eu, varianta spre care merge expertiza este cea în care se sapă tot şi se pune un planşeu nou”, a punctat primarul general al Capitalei.

Nicușor Dan a menționat că lucrările de consolidare și reabilitare vor dura un an şi jumătate – doi ani, iar intersecţia de la Piața Unirii va fi blocată.

”Pasajul pe care îl avem acum la Unirii nu va fi funcţional (…) Va trebui să găsim nişte metode de ocolire. După ce o să avem expertiza o să facem (…) o evaluare a metodei de a devia traficul. (…) O să fie o mare problemă de trafic, dar e inevitabilă. Nu poţi să aştepţi până o să cadă planşeul”, a declarat în iulie 2023, Primarul General, Nicuşor Dan.
”Pe de-o parte, vor fi executate lucrări pentru refacerea completă a Planșeului Unirii, până la nivelul capetelor de pod pe care acesta este așezat, precum și înlocuirea structurii existente cu una nouă, modernă și performantă, care să răspundă tuturor cerințelor de trafic și fiabilitate, dar și capacității de tranzit a debitelor de apă de pe râul Dâmbovița”, a declarat primarul din Sectorul 4, Daniel Băluță.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---