Locale Sănătate

Legea privind interzicerea vânzării produselor din tutun și a țigaretelor electronice către minori, adoptată de Parlament

schedule 27 feb. 2024, 13:26

Legea privind interzicerea vânzării produselor din tutun și a țigaretelor electronice către minori, adoptată de Parlament
Rista4 / Shutterstock
Camera Deputaților interzice vânzarea țigaretelor electronice și produselor de tutun minorilor, cu sancțiuni dure pentru nerespectare.

Camera Deputaților a adoptat marți un proiect de lege care interzice vânzarea de țigarete electronice și produse din tutun către minori. Acesta prevede sancțiuni semnificative pentru comercianți și instituții de învățământ, precum și măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea legii în incinta unităților de învățământ.

Proiectul de lege modifică și completează Legile nr. 201/2016 și nr. 349/2002, extinzând interdicția comercializării prin automate și a vânzării către persoane sub 18 ani pentru produsele de tutun, inclusiv țigaretele electronice și dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului. Definițiile produselor sunt aliniate la legislația europeană, iar comercializarea pouch-urilor cu nicotină pentru uz oral este strict reglementată, cu un nivel maxim de nicotină de 20 mg/pliculeț.

În școli și licee, fumatul și utilizarea produselor din tutun sunt interzise, cu sancțiuni aplicabile elevilor care încalcă aceste prevederi. Vânzarea produselor din tutun prin dispozitive de tipul easybox/locker sau servicii de curierat este, de asemenea, reglementată, cu cerințe clare de verificare a vârstei destinatarului.

Amenzile pentru încălcarea legii pot ajunge până la 100.000 lei, iar constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către persoane împuternicite de Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, poliția locală sau Ministerul Afacerilor Interne.

Ministerul Educației va stabili sancțiunile aplicabile în unitățile de învățământ preuniversitar pentru nerespectarea noilor prevederi.

Legea a fost adoptată de Senat și, după votul decisiv al Camerei Deputaților, urmează să fie promulgată de Președintele Klaus Iohannis.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---