Social

Legea pentru accesul liber al persoanelor cu handicap și câinilor ghizi în transportul public a fost adoptată

schedule 16 apr. 2024, 15:15

Legea pentru accesul liber al persoanelor cu handicap și câinilor ghizi în transportul public a fost adoptată
Foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
România a adoptat o lege pentru acces gratuit și neîngrădit al persoanelor cu dizabilități și câinilor ghizi în spații publice și transport.

Parlamentul României a adoptat o lege care asigură accesul liber și gratuit în toate locurile publice pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv în mijloacele de transport în comun, taxiuri și mijloace auto de transport alternativ, alături de câinii ghizi. Inițiativa legislativă, promovată de deputatul USR Oana Țoiu și senatoarea Silvia Dinică, modifică Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Conform noii legi, persoanele cu handicap vor beneficia de scutirea de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român pentru autovehiculele special modificate, pe toată durata de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap și numai pentru autoturismul proprietate personală.

Refuzul șoferilor de taxi de a transporta persoanele cu handicap și câinii ghizi constituie discriminare și va fi sancționat. Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, după care măsurile vor intra în vigoare, garantând astfel accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități și al câinilor ghizi în spațiile publice și mijloacele de transport.

Această inițiativă legislativă vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități, asigurându-le o mai bună integrare în societate și accesul la drepturile lor fundamentale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---