Social Educație

Acces gratuit pentru elevi la muzee, concerte şi spectacole: „O investiție în viitorul educațional”

schedule 22 oct. 2023, 11:54

Acces gratuit pentru elevi la muzee, concerte şi spectacole: „O investiție în viitorul educațional”
Victor Jiang / Shutterstock

Elevii ar putea avea acces gratuit la muzee, concerte, spectacole şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice.

Elevii ar putea beneficia de acces gratuit la muzee, concerte și spectacole

Potrivit unui proiect de lege depus în Parlament de către deputatul USR Filip Havârneanu, elevii ar putea avea acces gratuit în muzee, concerte, spectacole și alte evenimente culturale și sportive organizate de instituții publice.

"Într-o societate tot mai ameninţată de lipsa unor modele, muzeele şi alte medii culturale de învăţare informală trebuie să fie accesibile gratuit elevilor şi să le ofere posibilitatea de ”a se împrieteni” cu noi concepte, cu descoperiri despre trecut, ştiinţă, artă şi alte oportunităţi educaţionale, fără a exista o condiţionare financiară.
În vremurile actuale, în care generaţia tânără şi copiii sunt prizonierii dependenţei de internet sau de jocuri online, muzeele şi instituţiile culturale au obligaţia să îşi lărgească misiunea şi să caute soluţii pentru ca ceea ce au ele de oferit să devină o preocupare proaspătă, atractivă, constantă în viaţa fiecărui elev.
Gratuitatea elevilor la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film, precum și la alte manifestări culturale și sportive este, practic, o investiție în viitorul lor educațional și o șansă acordată societății românești care este pe ultimul loc în Uniunea Europeană ca și consum de cultură" , a scris deputatul USR Filip Havârneanu, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul USR modifică Legea învăţământului preuniversitar (198/2023) în ceea ce privește accesul gratuit pentru elevi la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, precum şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice.

De asemenea, proiectul include gratuitatea şi pentru elevii români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român. Prin intermediul acestui proiect se urmărește o investiţie în viitorul educaţional al tinerei generații, dar şi o şansă acordată societăţii româneşti, aflată pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de cultură.

60% dintre români nu citesc, nu merg la muzee sau la filme. Totodată, majoritatea bibliotecilor şcolare sau de cartier au fost închise după Revoluţie.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---