Social Sănătate

Ministrul Rafila, despre strategia națională de vaccinare: „Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu”

schedule 16 aug. 2023, 09:25

Ministrul Rafila, despre strategia națională de vaccinare: „Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu”
Alexandra Pandrea/Shutterstock

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că strategia națională de vaccinare 2023-2030 nu este și nu va fi obligatorie, ci doar le pune la dispoziție românilor această posibilitate.

Rafila, despre strategia națională de vaccinare

Proiectul de Hotărâre de Guvern cu privire la strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiză interministerială, după care va fi propus spre adoptare în viitorul apropiat. Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății susțin că actul normativ nu include indicații cu privire la obligativitatea vaccinării, ba dimpotrivă, oferă acces echitabil la vaccinare pentru români, oricând și la orice vârstă.

"Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Nici un act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu!", a transmis ministrul Alexandru Rafila.

Totodată, în școlile din România, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și încurajată atât elevilor, cât și părinților. Potrivit unui ordin comun al ministrului Sănătății și cel al Educației se prevăd măsuri care necesită luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale, de exemplu în cazul unui focar de rujeolă.

În asemenea cazuri, copiii care nu au fost vaccinați trebuie să rămână acasă până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii. De asemenea, în actul normativ se menționează și despre un set de 20 de obiective, care cuprind strategii eficiente de comunicare pentru creșterea interesului populației pentru vaccinare.

Un alt obiectiv inclus în actul normativ face referire la pregătirea specialiștilor pentru a crește capacitatea acestora de a informa corect, complet și eficient publicul cu privire la avantajele vaccinării.

Pentru prima dată în România, pacienții cu boli cronice vor avea acces la vaccinurile compensate. Potrivit unui comunicat al Ministerului, femeile și adolescenții, fete și băieți, vor putea să se vaccineze anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---