Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exprimat luni preocupări cu privire la planurile Germaniei de a desfășura trupe în Lituania, avertizând că această mișcare ar putea escalada tensiunile în regiune. Conform unui acord între Germania și Lituania, aproximativ 5.000 de militari germani vor fi staționați permanent în Lituania începând cu anul 2027, odată ce brigada germană va fi complet pregătită pentru luptă.
Această decizie marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare a Germaniei, reprezentând prima desfășurare permanentă de trupe germane în afara granițelor sale de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Trupele vor include două batalioane de infanterie și un grup tactic de luptă al NATO, care este deja prezent în Lituania sub comandament german.
Citește și:
Olaf Scholz contrazice ideea trupelor NATO în Ucraina
Lituania, care are frontiere comune cu Rusia și Belarus, a fost un susținător vocal al Ucrainei în conflictul său cu Rusia și a oferit asistență în repararea tancurilor germane Leopard 2 utilizate de Ucraina. Tancurile Leopard, produse inițial în Germania de Vest în timpul Războiului Rece, au fost concepute pentru o posibilă confruntare cu forțele sovietice.
NATO și statele baltice consideră că prezența militară germană în Lituania va contribui la protecția regiunii, în special a „coridorului Suwalki”, o linie terestră strategică între Polonia și Lituania, care ar putea fi vulnerabilă în cazul unei escaladări a conflictului dintre Rusia și Ucraina.